AJUST, RESPOSTA AL RESCAT
Dossier 12/07/2012

Municipis

Sara González
3 min
Municipis

BARCELONA.Els municipis catalans ja fa dies que temien que la tisorada de Mariano Rajoy, sempre amb tendència a centrifugar, també recauria sobre els ajuntaments i trencaria el pany de la seva autonomia local. La intenció de l'executiu espanyol d'intervenir en les finances municipals arriba mentre el govern d'Artur Mas treballa contrarellotge per enllestir la seva pròpia llei de governs locals per organitzar els nivells competencials a Catalunya. La qüestió és si arribarà a temps en aquesta cursa parlamentària.

MENYS REGIDORS Rajoy va anunciar ahir una reducció del 30% del nombre de regidors i va confirmar que la reforma de l'administració local que ultima l'executiu preveu un traspàs de competències dels municipis a les diputacions. Les entitats municipalistes s'han declarat en peu de guerra i lamenten que l'Estat carregui l'ajust als consistoris, que són els que presten serveis de proximitat. Alerten que es tracta d'una invasió de competències que ni solucionarà el problema del finançament local ni produirà l'estalvi de 3.500 milions d'euros anunciat llevat que es tiri pel dret i s'eliminin o bé es privatitzin serveis als ciutadans.

Impacte econòmic

El govern espanyol preveu estalviar 3.500 milions d'euros amb la reforma local que aprovarà un consell de ministres d'aquest mes de juliol i que preveu que les diputacions tinguin més pes i absorbeixin competències dels municipis petits. També pretén estalviar amb la reducció del 30% del nombre de regidors en funció dels trams de població establerts en la llei orgànica del règim electoral general. L'ajust inclou la supressió d'empreses locals i l'homogeneïtzació dels sous d'alcaldes i regidors. Tot sota més control dels comptes locals.

A qui i com afecta

Tant la reducció de la xifra de regidors -n'hi ha 68.462 a tot l'estat espanyol- com la limitació dels sous i la supressió d'empreses locals afectarà els 8.166 municipis d'Espanya. Segons ha anunciat el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, el traspàs de competències cap a les diputacions podria afectar els municipis de menys de 20.000 habitants, que suposen el 95% del total (uns 7.500). En el cas de Catalunya, només 62 dels 947 municipis superen aquesta xifra de població.

Dubtes i interrogants

D'entrada les entitats municipalistes dubten que les mesures anunciades suposin un estalvi real de 3.500 milions d'euros. L'Associació Catalana de Municipis va mostrar ahir el seu "rebuig" a la bateria de retallades i va argumentar que, si bé l'augment de tres punt de l'IVA suposarà un 120 milions d'euros anuals, l'estalvi per reduir un terç dels regidors és "incomparable" i pràcticament "insignificant". El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, va afirmar que reduir la xifra de regidors és un "retrocés democràtic per al món local" i envaeix competències catalanes.

Davant la intenció de traspassar serveis que ara presten els municipis petits a les diputacions, el director general de l'Administració Local del Govern, Joan Cañada, va deixar ben clar que la competència de reforma del món local és de la Generalitat. Cañada va alertar que l'executiu català, arribat el cas, estaria disposat a portar la mesura al Tribunal Constitucional.

El model català, en perill

El Govern no veu amb bons ulls el límit de 20.000 habitants que vol fixar l'estat espanyol perquè considera que no té en compte el model territorial català. A més, està ultimant la seva pròpia llei per organitzar el mapa competencial de Catalunya, que seguirà tenint en compte els consells comarcals.

Un altre dubte és quan s'aplicarà aquesta reforma local, ja que suprimir ara regidors o reestructurar competències implica una dificultat titànica amb els consistoris consolidats. El més previsible és que no s'executin fins al 2014, quan se celebrin eleccions municipals.

stats