Dossier 09/07/2012

"No esperis a tenir 50 anys i haver fracassat per intentar canviar"

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONATé 47 anys i arrossega problemes amb l'alcohol i la cocaïna des dels 11. La seva història és plena de decepcions i recaigudes, però el William (nom fictici) no ha deixat mai de lluitar. Ara, sis mesos després de sortir de la presó -on va estar poc més d'un any per un delicte de tràfic-, fa dos anys que no tasta la droga i deu que no beu alcohol, té parella i un fill de dos anys. "No surto de festa, no vaig a bars i a casa no hi ha alcohol", explica.

Va començar a beure quan vivia al Perú, imitant els nois més grans. "Als 16 vaig intentar suïcidar-me, i em van recomanar que busqués ajuda", diu William, que des d'aleshores va anar encadenant programes de rehabilitació. "El primer dia em va rebre un home en cadira de rodes i em va preguntar si volia esperar a perdre les cames per canviar", explica. La primera gran recaiguda va ser als 24 anys, però després d'un any i mig ingressat ja no va tornar a consumir. "El 2002, quan portava dos anys a Catalunya, vaig tornar a beure. Em sentia molt sol", confessa William.

Un greu accident

Va ser en aquesta època que va patir un greu accident. No recorda res, però segons l'atestat va envair una via i un cotxe el va atropellar. "Em vaig prometre no tornar a beure", assegura. Des d'aleshores no ha provat l'alcohol, però el 2010 va tornar a consumir cocaïna. "Estava sense feina, arruïnat, i tinc tres fills al Perú que no em parlen", admet William, que es va ajuntar "amb males companyies" i va acabar a la presó.

Ara és més conscient que mai del seu problema. Assisteix dos cops per setmana a un programa a Projecte Home i diu que ha aconseguit estabilitat emocional. Explica que li agradaria ser voluntari i ajudar gent que passa pel mateix: "Vull poder dir als joves que no esperin a tenir quasi 50 anys i haver fracassat la major part de la vida per intentar canviar".

stats