Dossier 17/06/2013

"No és incompatible ser espanyol i demanar la independència"

Oriol March
2 min
Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, recorre el territori fent pedagogia pel sí a la consulta.

Sant Pere de RibesJust a la plaça que hi ha al davant de la Masia Can Puig de Sant Pere de Ribes -lloc silenciós, amb un petit camp de vinyes al darrere i una pista de bàsquet una mica més enllà- s'hi ajunten quatre persones que debaten sobre l'acte al qual acaben d'assistir. Admeten, amb humor, que un parell d'ells són "conversos" a favor de la independència. "Per això m'ha agradat la pedagogia de la Carme", assegura en Josep, que treballa d'administratiu. Aquesta és la seva valoració de la xerrada que acaba de fer la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, en aquesta localitat del Garraf.

L'ANC, que va néixer el març del 2012, té un únic objectiu irrenunciable: aconseguir la independència de Catalunya. La seva primera gran fita va ser la manifestació -més aviat concentració, perquè era inviable caminar- històrica que va omplir els carrers de Barcelona en l'última Diada, i ara pentinen el territori per tensionar els partidaris del sí i demanar-los que facin pedagogia de l'estat propi allà on vagin.

"Si cadascú fos capaç de convèncer una persona...", reflexiona la Núria, una infermera que s'ajunta amb el grup de quatre persones -en Josep, en Claris, l'Elena i la Neus- que hi diuen la seva sobre la xerrada de Forcadell. La Núria, entusiasta, porta sota el braç cartells independentistes. "Són per a uns amics!", explica. Són l'arma per convèncer-los.

Entre la raó i l'emoció

L'acte comença a les 19.30 i les cadires s'esgoten. Tothom qui arriba tard s'ha de quedar dret observant com Forcadell desgrana els arguments a favor del sí. "No hi ha arguments racionals en contra!", alerta la presidenta de l'ANC, que és assessora del departament d'Ensenyament a Sabadell. Però el procés que ha engegat Catalunya, a banda de la part racional -el dèficit fiscal, els incompliments de l'Estat en matèria de finançament i l'ofec de l'autogovern són els principals arguments sustentats amb dades del bàndol independentista-, també conté un vessant emocional que l'Assemblea no vol deixar desatès.

"Hi ha gent que, emocionalment, hi està en contra. A més, el missatge d'Antena 3 i Telecinco ha quallat. Per això els hem d'explicar els beneficis de la independència, fent servir el boca-orella i, si cal, el boca a boca", apunta amb un punt d'humor Forcadell. Fins i tot alguns dels partidaris del sí que debaten davant de la Masia Can Puig admeten que "el procés potser no està del tot madur", com diu en Josep, una mica contrariat per la seva afirmació.

Quina serà la clau del procés? "No passa res si hi ha gent que se sent emocionalment espanyola", assegura la Neus, parafrasejant una frase del discurs de Forcadell: "No és incompatible ser espanyol i demanar la independència de Catalunya". Traducció: "Com va dir un dia el president Mas, el dia que el Baix Llobregat estigui amb el procés, això estarà fet", reflexiona en Claris -"com Pau Claris", puntualitza-, que treballa en protecció de dades.

Després d'una estona de tertúlia, els cinc participants marxen cap a casa. Aquest cop, amb una missió afegida: aconseguir convèncer tantes persones com sigui possible dels beneficis de la independència.

stats