CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 14/09/2012

El PP amenaça: "Que Mas prengui nota d'Ibarretxe"

El PP agita el record del lehendakari Ibarretxe i adverteix a Mas que el camí "de l'aventura sobiranista" generarà divisió. Des de Catalunya el PSC li reclama deixar de banda les "ambigüitats".

O. March / M. Toro
3 min
Juan José Ibarretxe i Artur Mas -amb Felip Puig al fons- es van reunir a la seu de CDC, al carrer Còrsega de Barcelona, durant una visita del lehendakari l'any 2008.

BARCELONA.El PP fa mesos que està instal·lat en l'argument que el debat nacional a Catalunya és un assumpte secundari i que la prioritat és sortir de la crisi i crear llocs de treball. Amb aquest relat, tant el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, han evitat els problemes d'encaix entre Catalunya i Espanya. Però la manifestació independentista de dimarts, que va aplegar un milió i mig de persones, ha canviat les regles del joc. I ara els populars opten per agitar el discurs de la por. "Artur Mas hauria de prendre nota del que li va passar al lehendakari Juan José Ibarretxe", va alertar ahir el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso.

Un advertiment gens gratuït. Ibarretxe, després de veure tombat el seu pla -una reforma estatutària que incloïa el dret a l'autodeterminació del poble basc- al Congrés, va ser incapaç de sumar majoria parlamentària a les eleccions basques del 2009, i el seu partit el va deixar caure. "En el camí de l'aventura de la sobirania que ha triat Mas sempre guanyen els radicals, de la mateixa manera que la via de l'exlehendakari va perjudicar els bascos perquè va causar una profunda divisió", va insistir Alonso en declaracions a l'edició digital d' El Mundo .

Un debat "absurd"

Els ministres del govern espanyol no van restar aïllats de la manifestació de dimarts. "El debat secessionista és absurd i més propi del segle XX i, en el pitjor dels casos, del XIX", va reflexionar el titular d'Exteriors, que va afegir -sense referir-se directament a Catalunya- que una nació de nova creació "hauria de posar-se a la cua" dels països que demanen l'adhesió a la Unió Europea (UE). "En el marc constitucional no hi ha lloc per a la secessió unilateral ni la declaració d'independència de cap regió, i això vol dir que no hi cap en l'ordenament europeu", va raonar García-Margallo acompanyat del seu homòleg d'Algèria.

Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia, va negar l'argument de Mas segons el qual hi ha un sentiment de "fatiga mútua" entre Catalunya i Espanya. "El que ha de fer Catalunya és buscar el lideratge d'Espanya i no anar per la seva banda", va reflexionar des de Gandia, on els populars celebren la seva escola d'estiu. Gallardón va considerar que l'agenda que marca la manifestació és la de Mas i, malgrat tot, es va obrir a reflexionar "amb respecte i profunditat" sobre els motius de la marxa sobiranista.

Menys diplomàtic va ser José Antonio Monago, president extremeny del PP i aficionat a llançar missatges contra Catalunya i la Generalitat. "Alguns polítics són una pena per la fatiga que produeixen", va reflexionar al voltant de les paraules de Mas i la seva assumpció de l'estat propi. Una assumpció que, segons la presidenta dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, demostra que CiU "s'ha tret la careta" i comet "un error històric". Fins ara, el PP català havia estat soci preferent dels nacionalistes a l'hora de pactar amb el Govern.

"Diccionari de sinònims"

A Catalunya la sacsejada de l'escenari polític arran de la marxa de la Diada segueix generant comentaris i posicionaments. El PSC, per exemple, exigeix més concreció al Govern. Els socialistes pressionen l'executiu perquè aclareixi el seu full de ruta un cop ha assumit l'estat propi com a horitzó viable per a Catalunya. El coordinador del PSC al Parlament espanyol, Francesc Vallès, va instar Mas a ser clar i va demanar al president que deixi d'"esgotar el diccionari de sinònims" amb paraules com plenitud nacional o instruments i d'estructures d'estat . "Mas està jugant d'una manera molt perillosa amb aquesta ambigüitat", va sentenciar Vallès.

ERC i ICV van aprovar el discurs del president, però el van emplaçar a fer passos endavant amb accions polítiques concretes."El president ha parlat més clar del que ho havia fet fins ara, però encara ho hauria de fer més", va considerar el líder dels republicans, Oriol Junqueras. El líder d'ICV, Joan Herrera, va demanar que es posi data a una hipotètica consulta independentista.

Mentrestant, Mas es reunirà avui al Palau de la Generalitat amb els representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), promotora de la manifestació. Ho farà tres anys i un dia després que Arenys de Munt celebrés la primera consulta popular independentista, que va fer de catalitzadora del moviment sobiranista arreu de Catalunya.

stats