CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 19/09/2012

El PP aplaudeix la missiva reial

La petició d'unitat que va fer ahir el rei va ser celebrada pels populars. Els socialistes van evitar posicionar-se mentre que els nacionalistes van recordar al monarca el seu oblit de la pluralitat de l'Estat.

Sara González
2 min

BARCELONA.Sintonia total entre el missatge que ahir va adreçar el rei a Catalunya i els dirigents del PP, que se senten reforçats de cara a la reunió que demà tindran a la Moncloa el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas. Davant l'auge del sobiranisme, els populars van considerar ahir encertada la petició d'"unitat" que va fer Joan Carles I. Més al marge però procurant no trepitjar el terreny de la crítica es va mantenir el PSOE, que es va limitar a manifestar el seu respecte per les opinions "amb contingut polític" del rei. Les úniques crítiques a les paraules del monarca van venir de la mà dels partits nacionalistes.

"El rei sempre encerta en les seves declaracions i en aquest cas també. Per tant, subscric les paraules de sa majestat", va assegurar el president del Congrés, Jesús Posada, que va subratllar que la unitat dels demòcrates és "indispensable" en aquests moments de recessió, donant a entendre que les aspiracions de secessió estan ara fora de lloc. "Reflecteix el que sent la immensa majoria de la societat espanyola", va afegir el secretari general del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro. Aquest dirigent va subratllar que amb el seu missatge el rei demostra "una gran altura de mires i un gran sentit d'estat per part del monarca".

Els suports al rei van venir també de l'àmbit mediàtic. "No hi ha pitjor sord que el qui no hi vol sentir", va dir a Twitter el director d' El Mundo , Pedro J. Ramírez, en resposta al Govern, que va afirmar no sentir-se "al·ludit" per la missiva reial.

Sense valoració

El PSOE va passar de puntetes per sobre la polèmica. "Els socialistes tenim per costum valorar des del respecte totes les opinions amb contingut polític, incloent-hi les del rei", va assegurar el secretari general del PSOE al Congrés, Eduardo Madina. Fins i tot IU va elogiar la idea del rei d'actuar units, tot i que va matisar que no en la mateixa direcció que assenyala el PP. Tot i això, el portaveu d'IU, José Luis Centella, va assegurar que la carta del rei no aporta res més que un "rentat de cara" de la monarquia en un moment de declivi. La portaveu de UPyD, Rosa Díez, va rebre amb els braços oberts les paraules de Joan Carles que "inclouen els catalans" i va considerar que demostra que el rei és conscient del que passa a l'Estat.

"Impropi" i poc plural

Els nacionalistes bascos i gallecs sí que van criticar el rei. El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, va recordar que, més enllà dels valors que va defensar el rei, hi ha altres valors essencials, com ara la diversitat, el pluralisme i, sobretot, el "respecte a la lliure expressió democràtica". El BNG va titllar el gest del rei d'"impropi" de la "neutralitat" que, segons aquest partit, hauria de tenir la monarquia.

stats