Dossier 03/07/2012

El PP fuig de la polèmica mentre l'oposició furga

El PP va optar ahir per no respondre a les queixes dels alcaldes sobre la mala situació dels boscos i les retallades en el pressupost dels bombers. L'oposició -PSOE i Compromís- aprofita per acarnissar-s'hi.

Oriol March
2 min
REUNIÓ ENTRE GOVERNS
 Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana -al centre-, es va reunir ahir a Iàtova amb el ministre de Defensa, Pedro Morenés -a la seva dreta- i amb el ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete -a la seva esquerra.

BARCELONA."La muntanya està més abandonada que mai", lamentava ahir Manuel Civera, alcalde socialista d'Alcubles. És una queixa compartida per altres alcaldes de la zona arrasada pels incendis que afecten des de dijous el País Valencià. Fins i tot compartida per alcaldes del PP. "El problema és que no es neteja el bosc. Jo no vull brigades d'incendis, vull brigades que purguin els pins", esclatava Rafael Lisarde, alcalde de Iàtova pel PP. La polèmica generada per les flames -i la seva falta de prevenció arran de la retallada en el pressupost dels bombers i la falta de neteja forestal- provoca això: que hi hagi representants populars que carreguin contra el govern valencià que ostenta el seu partit.

El PP va optar ahir per passar de perfil i no va fer cap referència als factors que han fet que es revoltessin determinats representants municipals. Cap dels líders polítics que ahir es van desplaçar a la zona afectada -Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana; Miguel Arias Cañete, ministre d'Agricultura i Medi Ambient, i Pedro Morenés, ministre de Defensa- es va referir a les retallades pressupostàries que, segons alcaldes de la zona, han contribuït a magnificar el problema.

"Treballarem en estreta col·laboració amb el govern central per poder regenerar la zona afectada i recuperar la normalitat com més aviat millor", va ser tot el que va dir Fabra després de reunir-se amb els dos ministres a Iàtova, la ciutat on mana l'alcalde del PP crític amb la gestió forestal dels últims anys.

Mariano Rajoy, president del govern espanyol, encara va ser menys concret. Des de Sevilla, on es va reunir la junta nacional del PP, es va limitar a traslladar la seva solidaritat cap al "Llevant espanyol". Mentre l'incendi del País Valencià arribava ahir al clímax, Rajoy era a Ucraïna, on la selecció espanyola va aconseguir diumenge la segona Eurocopa consecutiva.

Cañete tampoc s'explica

El ministre d'Agricultura i Medi Ambient va assegurar que la situació dels dos incendis estava "estabilitzada" i va culpar la meteorologia adversa de la magnitud que havien agafat les flames, però va obviar referir-se al mal estat del bosc i al 14% d'ajustament en el pressupost dels bombers al País Valencià.

Aquest xup-xup polític que envolta els incendis va provocar reaccions contundents de l'oposició, que aprofita per desgastar el PP. Alfredo Pérez Rubalcaba, secretari general del PSOE i cap de l'oposició, va reclamar la compareixença al Congrés de Cañete perquè informi sobre la coordinació i el reforç del govern espanyol, a més de detallar les ajudes previstes per als ajuntaments i les zones afectades. "Prendrem mesures i impulsarem iniciatives en totes les cambres legislatives per encaixar la catàstrofe", va avançar.

Compromís, per la via del seu portaveu adjunt, Juan Ponce, va reclamar la dimissió del conseller de Governació, Serafín Castellano, que compareixerà al Parlament valencià a petició pròpia. "Volem que la zona afectada sigui declarada catastròfica i que se celebri un ple extraordinari", va defensar Ponce. Un cop s'apaguin les flames al bosc, el debat polític valencià seguirà inflamat pels incendis.

stats