EL CAS CATALÀ LA REPERCUSSIÓ A EUROPA
Dossier 25/10/2012

El PSC deixa caure Badia per no incomodar el PSOE

Sara González / Joan Faus
3 min
El PSC deixa caure Badia per no incomodar el PSOE

BARCELONA / MADRIDPere Navarro viu en un continu tsunami derivat de la crisi interna dels socialistes i de la falta de musculatura del projecte que intenta liderar. Ahir va sumar un nou estirabot en plena precampanya amb la dimissió de l'eurodiputada del PSC Maria Badia com a secretària general dels socialistes espanyols a l'Eurocambra. El motiu: la incomoditat que ha generat dins del PSOE que Badia signés una carta amb CiU, BNG i ICV per denunciar les amenaces militars d'Espanya contra els plans de Catalunya de celebrar un referèndum. Mentre que Alfredo Pérez Rubalcaba va considerar "profundament equivocada" la missiva, Navarro, que a un mes de les eleccions vol estalviar-se qualsevol topada amb el PSOE, no va defensar Badia i va circumscriure la seva renúncia a un acte mal calculat.

"La prudència no ens ha de deixar muts", va argumentar ahir Badia per donar a entendre que malgrat la seva dimissió del càrrec institucional -sí que manté l'escó a l'Eurocambra- no es penedeix de la carta adreçada a l'eurocomissària Viviane Reding motivada per les incendiàries declaracions de l'eurodiputat del PP Aleix Vidal-Quadras.

Les pressions rebudes de dirigents espanyols que demanen que "no s'internacionalitzi el conflicte" i de mitjans com El Mundo, que ahir denunciava en portada la iniciativa dels eurodiputats catalans, han estat el detonant de la dimissió de Badia. Tot i això, la dirigent del PSC va evitar el xoc amb el PSOE i va argumentar que la seva decisió va derivar de la "forta incomoditat" que havia creat la seva participació en la carta i de la "manipulació" que se n'havia fet. De fet, va explicar que dilluns ella mateixa va posar el seu càrrec a disposició del partit.

"És evident que ella no pensava que això tindria la repercussió que ha tingut, i per això ha anunciat la seva dimissió", va justificar ahir Navarro, que va tirar pilotes fora i va culpabilitzar CiU i PP de "l'escalada d'expressions militars". Però el cert és que al matí el líder del PSC ja havia rebut directrius de Rubalcaba en una conversa telefònica. "Ella personalment va signar la carta, no ha estat una decisió de mutu acord amb el partit", van explicar a l'ARA fonts de la direcció del PSC.

Rubalcaba va explicar que havia acceptat la renúncia de l'eurodiputada del PSC perquè considera que la carta que va firmar va ser "absolutament i profundament equivocada". El líder del PSOE va argumentar que la missiva "no respon a la realitat espanyola" i va afegir que segurament Badia també ho creia un cop esclatada la polèmica. També el líder del PSOE al Parlament Europeu, Juan Fernando López Aguilar, va considerar que "la carta era inconvenient i desproporcionada" i que no s'havia de fer ressò dels "disbarats" de Vidal-Quadras.

López Aguilar es va afanyar a desmentir que es tracti d'un nou front obert entre els socialistes catalans i espanyols. "No és una divisió interna PSOE-PSC. Obiols, per exemple, no va firmar la carta. Ella assumeix la seva responsabilitat en firmar-la, però he de dir que és una companya molt respectada al Parlament Europeu", va argumentar. Però tot i això, no passa desapercebut que Badia és una de les dirigents que va signar el manifest sobiranista que es va adreçar al PSC i que les veus crítiques han estat reduïdes gairebé a la mínima expressió a les llistes electorals. A més, Badia ja va trepitjar uns quants ulls de poll al PSOE quan, en l'últim congrés dels socialistes catalans, es va aprovar que el PSC es fixés com a fita la relació directa amb els socialistes europeus.

Badia sí que va comptar amb la defensa d'algunes de les veus crítiques del seu partit. "Va ser una reacció normal. Va fer bé de protestar contra unes paraules inconstitucionals. El problema no és ni Badia ni la carta. El que no respon a la realitat espanyola és l'agressió del PP", va justificar el candidat i alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'impulsor del manifest sobiranista. "Suport i admiració a Maria Badia, l'eurodiputada del PSC que ha defensat que el Parlament Europeu condemni les amenaces militars contra Catalunya", va afegir l'exconsellera Marina Geli. De fet, Badia ha estat l'única eurodiputada que ha patit conseqüències per la carta. El representant d'ICV, Raül Romeva, es va ratificar ahir a Onda Cero en el contingut de la missiva.

Espolsant responsabilitats

Però malgrat que Nicaragua busqui minimitzar l'impacte de la dimissió de Badia, les relacions amb el PSOE passen per una etapa convulsa. De fet, amb els precedents d'Euskadi i Galícia sobre la taula i els sondejos que apunten també un daltabaix electoral per al PSC el 25-N, Rubalcaba es va limitar a dir que el rol del PSC és "absolutament clau" però va voler deixar ben clar que és un partit autònom que "farà el seu programa" i que ha escollit els seus candidats. "Sóc un dels defensors més clars d'aquesta autonomia", va subratllar per donar a entendre que la direcció de Ferraz no se sentirà gaire responsable d'un mal resultat del PSC a Catalunya.

Al marge dels resultats electorals, el missatge que els socialistes han acabat dibuixant és paradoxal: Vidal-Quadras il·lès i l'eurodiputada que denuncia les amenaces militars renunciant al càrrec.

stats