DIADA, EL MISSATGE DELS PARTITS
Dossier 11/09/2012

El PSC donarà resposta al clam sobiranista

Els socialistes són conscients que no poden mantenir-se aliens a una opció independentista que va in crescendo. Per això es comprometen a debatre i donar una resposta a la manifestació de la Diada.

Sara González
2 min
El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va desmarcar els socialistes de la manifestació.

BARCELONA.Que les coordenades de la centralitat política s'han mogut és tan evident que fins i tot el PSC es veu obligat a moure peça per no quedar ancorat en el combat del PP contra l'independentisme. Ahir el portaveu socialista, Jaume Collboni, va prometre "escoltar, prendre nota i donar resposta" a la reivindicació que avui pot col·lapsar el centre de Barcelona. Prometent que el seu partit serà "sensible" al clam tot i no compartir-lo, Collboni va intentar rebaixar la tensió generada diumenge pel primer secretari del partit, Pere Navarro, que va assegurar que s'equivocaven tots els que consideressin que avui se celebraria una gran marxa independentista.

Com ja va passar a l'hora de defensar un model per millorar el finançament de Catalunya, el PSC busca un encaix que sense combregar amb el sobiranisme i fent bandera del catalanisme el desmarqui de l'actitud bel·ligerant dels populars contra els que demanen un estat propi. Collboni va explicar que els socialistes estan disposats a entrar en el debat, però ja va advertir que la resposta que donaran no es mourà de l'ideari que defensa el seu partit, que és el federalisme i la "unitat del catalanisme" com a garant de la "cohesió social i la unitat civil a Catalunya".

Collboni va defugir la polèmica generada per Navarro i va admetre que són inequívocs tant els objectius de l'Assemblea Nacional Catalana com el lema ("Catalunya, nou estat d'Europa"). Tot i això, va assegurar que a la manifestació no només hi assistiran ciutadans partidaris de la independència, sinó gent que vol expressar el seu malestar davant les "polítiques equivocades" del PP, que ha estat "sord" davant la ciutadania i vol impulsar una recentralització i un model social "regressiu".

Els més catalanistes hi seran

El PSC participarà en els actes institucionals de la Diada però, malgrat que la direcció assegura que no comparteix el lema de la manifestació, dirigents com Àngel Ros, Ernest Maragall, Montserrat Tura, Marina Geli, Antoni Castells, Joan Ignasi Elena i Laia Bonet, hi assistiran lluint la senyera al marge del partit.

El PSC considera que la màxima responsabilitat a l'hora de donar una resposta la té el govern de la Generalitat. Collboni va reclamar al president que no doni una resposta "improvisada, irresponsable i partidista". Els socialistes temen que CiU s'aferri ara juntament amb ERC a una via sobiranista que deixaria el PSC encara més aïllat.

stats