Dossier 05/06/2012

El PSOE recorrerà contra el perdó fiscal

Els socialistes aniran a la justícia ordinària per parar una amnistia fiscal que serveix per blanquejar diners sense donar explicacions. "No ens quedarem parats", avisa la direcció del PSOE.

Joan Rusiñol
2 min
El PSOE recorrerà contra el perdó fiscal

MADRID.El partit que lidera Alfredo Pérez Rubalcaba està decidit a fer una oposició que basculi entre el diàleg -l'abstenció en el decret de la reforma del sistema financer- i l'oposició frontal, en qüestions com l'amnistia fiscal.

El secretari d'organització del PSOE, Óscar López, va anunciar, després de la comissió permanent de l'executiva de Ferraz, una "ofensiva jurídica" per aconseguir que els tribunals acabin parant els peus del perdó fiscal que ha tirat endavant el govern de Mariano Rajoy. Després d'analitzar el text que ahir va sortir publicat al BOE, els socialistes han vist confirmats els seus "pitjors temors". Segons el número tres de la formació, s'ha obert la porta a "blanquejar diner negre, fins i tot d'origen delictiu, sense tenir cap informació de la procedència d'aquests diners". La possibilitat de fer entrar al circuit legal recursos en metàl·lic no convenç gens l'esquerra.

Investigar Bankia

Ara Rubalcaba està estudiant quina és la via amb més possibilitats d'èxit per demostrar que la mesura que vol emprendre la Moncloa no és legal. Un camí paral·lel al recurs al Tribunal Constitucional que ja van anunciar.

Pel PSOE, la via per recaptar més ha de ser, precisament, la contrària: intensificar la lluita contra el frau fiscal com, assegura, va fer el govern de Rodríguez Zapatero amb més bons resultats que els 2.500 milions que Hisenda preveu ara aconseguir amb el blanqueig de diners.

El to de duresa que va fer servir ahir López s'estén també a la necessitat que els responsables de la crisi a Bankia compareguin en una comissió d'investigació al Congrés. "Els ciutadans han de saber què ha passat", va dir. I va afegir que ha de quedar molt clar que a Espanya "qui la fa, la paga". Els socialistes proven de desmarcar-se dels entrebancs del PP per posar en marxa aquesta comissió, després de dies d'una forta pressió social i política -també dins del PSOE- perquè els gestors de l'entitat bancària assumeixin públicament les seves responsabilitats. López, però, va negar que hi hagi "dues ànimes" en aquest tema a les files socialistes, després que l'exministra del PSC Carme Chacón fos de les primeres dirigents a exigir a Rubalcaba que forcés el govern espanyol a donar totes les explicacions que calgui. La direcció del PSOE va afirmar ahir que no hi ha cap discrepància, va deixar clar que la prioritat és clara: lluitar contra la crisi, però va avisar que és la nova executiva, liderada per Rubalcaba, la que fixa les línies mestres de l'oposició.

"Com un pollastre sense cap"

"Sembla que corri com un pollastre sense cap", va dir el secretari d'organització per definir la marxa de l'executiu espanyol. Després de la reunió d'ahir, el principal partit de l'oposició constata que mesures com l'amnistia s'emmarquen en el desconcert de la gestió del PP. "Que posi ordre", va reclamar al president Mariano Rajoy, després d'un cap de setmana amb declaracions creuades de responsables de la dreta espanyola sobre la proximitat o no d'un rescat europeu.

stats