Dossier 30/06/2012

El Parlament alemany fa costat a Merkel

Angela Merkel no està sola. Ahir va obtenir el suport del Bundestag al pacte fiscal i al mecanisme de rescat permanent. L'oposició socialdemòcrata hi va votar a favor però va acusar Merkel de crear confusió.

Isaac Lluch
2 min
RECONEIXEMENT NACIONAL La cancellera alemanya va tenir ahir el seu cop d'efecte. El Bundestag va donar suport a les seves receptes per a l'eurocrisi.

BERLÍNEl posicionament de Merkel a la cimera de Brussel·les va provocar ahir fortes discussions a Berlín, però les crítiques que va haver d'esquivar la cancellera no van tenir conseqüències a l'hora de donar llum verda a l'aportació alemanya al mecanisme europeu d'estabilitat (MEDE) i al pacte fiscal que consagra l'austeritat per a Europa.

Tot i que alguns polítics de l'oposició socialdemòcrata de l'SPD i de l'Esquerra, i fins i tot membres del Partit Liberal (FDP) que formen part de la coalició de govern, van amenaçar a primera hora d'ajornar la votació, el Bundestag -la cambra baixa del Parlament alemany- va aprovar finalment ahir tots dos textos. "És un pas més cap a la integració" de la unió monetària, va afirmar Angela Merkel al Parlament.

A favor del pacte fiscal hi van votar 491 diputats, mentre que 111 ho van fer en contra, i hi va haver sis abstencions. Pel fons de rescat permanent, 493 parlamentaris van votar , 106 no i cinc s'hi van abstenir. A l'hora de tancar-se aquesta edició, el Bundesrat -la cambra alta- havia de ratificar encara totes dues mesures.

Unitat alemanya

Amb aquesta ratificació, Alemanya llança "un senyal d'unitat i determinació cap a dins i cap a fora", va assegurar solemnement la cancellera. "Hi ha una clara interconnexió entre solidesa i solidaritat. El que avui aprovem és un important pas per dir clarament al món que Europa és el nostre futur i que donem suport a l'euro", va emfatitzar la líder alemanya, mentre no deixava de precisar que les ajudes financeres que reclamen els països més deutors només es produiran si aquests es comprometen amb el pacte fiscal.

Recuperar la confiança

El tractat per l'austeritat és necessari perquè els països europeus puguin recuperar la confiança entre ells sobre les grans xifres econòmiques que publica cadascú, va destacar Merkel. "L'acord és un pas sense retorn cap a una unió econòmica i fiscal estable i sostenible", va refermar la cancellera. Merkel va subratllar, però, que abans de final d'any la Comissió Europea farà una proposta sobre com ha de ser aquesta supervisió econòmica i bancària.

Merkel necessitava una majoria de dos terços al Bundestag i al Bundesrat per aprovar el pacte fiscal i l'aportació alemanya al MEDE. Tot i donar suport a tots dos punts, el líder dels socialdemòcrates, Sigmar Gabriel, no es va estar de denunciar la confusió que ha creat a Alemanya amb els posicionaments que ha mantingut Merkel durant la cimera de Brussel·les.

Segons l'SPD, la cancellera ha fet un gir de 180 graus i contradiu la línia que ha portat fins ara. La cancellera "ha reaccionat tard i ha aguditzat la crisi", va sostenir el cap de l'oposició.

stats