Dossier 28/07/2012

Penes de sis anys per als empresaris defraudadors

L'executiu de Mariano Rajoy presenta un projecte de llei contra el frau laboral i en el cobrament de la prestació d'atur. Endureix la majoria de penes penals i les sancions per als defraudadors amb l'Estat.

Joan Faus
2 min
El govern espanyol ha detectat en sis mesos 3.211 empresaris que donaven feina a persones que cobren la prestació d'atur.

MADRID"Hem d'acabar amb la visió tolerant del que defrauda, del que no paga impostos; això no és admissible en cap moment i menys en un moment de crisi en què es demanen sacrificis; ningú pot anar de llest per la vida". Amb aquesta declaració de principis va presentar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el pla contra el frau laboral que va aprovar el consell de ministres.

Límit de 50.000 euros

La principal novetat del projecte de llei de lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social, que ara inicia el seu tràmit al Congrés de Diputats, és que s'abaixa el llistó per castigar penalment els defraudadors. El pla estableix que els fraus a la Seguretat Social superiors a 50.000 euros, tant per l'impagament de quotes com per l'obtenció indeguda de deduccions, seran perseguits amb penes de fins a sis anys de presó, mentre que el delicte no prescriurà fins que hagin passat deu anys. Fins ara la quantitat mínima de defraudació perseguida penalment era de 120.000 euros. Ara, a més, s'inclou en aquesta quantitat tot el deute no prescrit en un període de quatre anys.

'Empreses fantasma'

També s'augmenta la pena penal per la creació de les anomenades empreses fantasma , sense activitat real i que simulen relacions laborals amb l'únic propòsit d'obtenir prestacions o subvencions públiques. En aquest cas la pena màxima passa de cinc a sis anys (independentment del valor del frau). També se sancionaran les persones que donin feina en tallers clandestins a treballadors sense comunicar-ne l'alta a la Seguretat Social o sense haver obtingut una autorització de treball.

Delictes fiscals

Pel que fa als delictes fiscals, la pena màxima de sis anys i la prescripció als deu anys s'aplicarà als fraus que excedeixin els 600.000 euros o als que s'hagin comès en el si d'una organització o grup criminal. També s'aplicarà quan s'usin testaferros, negocis fiduciaris o paradisos fiscals que dificultin o ocultin la identitat de la persona obligada a declarar. A més, qui doni feina a un aturat podrà rebre sancions, des de 6.251 euros a 187.515 euros, segons si afecta pocs o molts treballadors.

Frenar les estafes d'IVA

El projecte de llei dóna facultats a l'administració tributària per no paralitzar un procediment de recaptació per l'existència d'un procés penal, llevat que el jutge ordeni una altra cosa. En les trames d'estafa d'IVA ja no serà necessari esperar un any per denunciar els fraus superiors a 120.000, de manera que es podran perseguir de manera immediata.

Rebaixa de penes

A més, el pla contra el frau estableix una "rebaixa important" de la pena per la reparació del perjudici econòmic causat a Hisenda, que s'aplicarà dins els dos primers mesos després d'haver rebut una citació judicial i en els casos en què el contribuent col·labori en la identificació d'altres responsables.

stats