Philip Luther: "Les multinacionals occidentals també en són responsables"

Philip Luther és un dels investigadors d'Amnistia que ha fet el treball de camp de l'informe Tracteu-nos com a éssers humans. Treballadors immigrants a Qatar . D'origen britànic, ha treballat en gairebé tots els països de la regió tant en temes laborals com de defensa dels drets humans o lluita contra la tortura.

Quin paper juguen els treballadors immigrants a Qatar?

Representen pràcticament la totalitat de la força de treball. I, amb el boom d'infraestructures que viu el país, el flux d'immigració és constant: cada hora entren 20 treballadors nous. La majoria van a la construcció o al treball domèstic. Volem alertar que el problema dels abusos està creixent, perquè cada dia hi ha més treballadors afectats.

Què és el que més els preocupa?

El més greu és trobar-se gent que voldria marxar del país, tornar a Bangla Desh, a l'Índia o al Pakistan, perquè la feina no és com els havien promès o perquè fa mesos que no cobren el sou. I no els permeten sortir del país. Estan treballant contra la seva voluntat: parlem de treballs forçats. És a dir, de l'ús de l'amenaça perquè un treballador no deixi la feina. Hem conegut un obrer que havia de tornar a casa perquè la seva filla s'havia suïcidat, i senzillament no li permetien. Fins i tot els que fa mesos que no cobren el salari poden ser multats si intenten marxar.

El marc legal qatarià ho permet.

El principal problema és la llei del patrocini, que determina que l'empresari qatarià pot impedir a un treballador que canviï de feina o que pugui sortir del país. Els treballadors estan atrapats, no poden fer res per escapar. L'empresari té sobre ells un poder absolut. També hem comprovat que la legislació laboral es vulnera sistemàticament.

Què responen les autoritats?

Hem tingut desenes de reunions amb diversos responsables per elaborar l'informe. Vam enviar les conclusions de l'estudi al govern i van constatar que els preocupa, però el cert és que quan es plantegen reformes no van gaire lluny. Esperem que amb la publicació d'aquest informe les coses comencin a canviar.

El problema és només Qatar?

Això no és un informe contra la gent de Qatar. Clarament té una dimensió internacional. Empreses d'arreu del món, incloses europees i nord-americanes, i també espanyoles, treballen a la indústria de la construcció qatariana. I no afronten les seves responsabilitats amb la gent que treballa en els seus projectes. Potser els abusos no els cometen directament les multinacionals, però estan guanyant molts diners i han de responsabilitzar-se de la situació laboral. Tampoc la FIFA es pot desentendre del que passa.