Dossier 25/07/2012

Quatre de cada deu incendis són fruit d'una negligència

M.o.
2 min
Membres de la Unitat Militar d'Emergències a Cantallops.

BARCELONA.Només el 23% dels incendis són provocats. El gran gruix, el 40%, són fruit d'una negligència i s'haurien pogut evitar. Així ho evidencien les dades sobre incendis forestals de la conselleria d'Agricultura referents a l'última dècada. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ja ha posat de manifest la seva voluntat d'endurir les penes per a aquelles persones que, fruit d'una imprudència greu, acabin provocant un incendi. Una situació que s'hauria donat en els dos que es van declarar diumenge a l'Empordà. "Aquestes actituds comporten pèrdues que han de tenir un reflex en el Codi Penal", va remarcar dilluns el ministre. El marc legal actual preveu sancionar a qui per imprudència greu provoqui un delicte d'incendi amb la pena més baixa de les previstes en els casos d'intencionalitat. El màxim, doncs, serien deu anys de presó en cas d'un incendi que hagi ocasionat morts o posat en perill la integritat física de les persones.

Però segons la directora del departament de dret penal de la Universitat de Barcelona, Mirentxu Corcoy, el problema no està en la contundència de les penes imposades, sinó en el seguiment. I reclama, en aquesta línia, els "mitjans necessaris" perquè la Justícia pugui fer la seva feina. En el cas concret de les imprudències greus que acaben comportant incendis, Corcoy assegura que el principal punt a treballar és, més que penal, de conscienciació, de convèncer la ciutadania de la necessitat de ser respectuosos amb els boscos. "La gent ha de tenir clar que el bosc és un bé compartit, que no és només seu", lamenta.

I, en aquest sentit, assenyala que l'evidència més clara de les imprudències és que la majoria d'incendis es declarin en cap de setmana, quan més gent concentra els seus desplaçaments i activitats d'oci. És en aquests dies, segons Corcoy, quan més de manifest es posa aquesta falta de respecte cap als boscos.

stats