Dossier 20/05/2012

Què li passaria a Grècia si sortís de la moneda única?

Ignasi Pujol
2 min
Què li passaria a Grècia si sortís de la moneda única?

La sortida de Grècia de l'euro tindria greus conseqüències per a la població grega, l'economia del país i la de l'eurozona.

¿Es podria finançar?

Grècia va rebre 110.000 milions d'euros en un primer rescat de la Unió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. El segon puja a 130.000 milions, que va rebent en trams. I té un venciment de 5.500 milions en els pròxims tres mesos que no pot pagar si no li arriben.

A més, la banca hel·lena deixaria de percebre els 23.000 milions pactats per recapitalitzar els seus balanços. En conseqüència, el BCE no trigaria a considerar insolvents els bancs, cosa que limitaria enormement la seva capacitat de finançament i provocaria una caiguda d'entitats.

¿Amb què pagarien els grecs?

Atenes hauria d'aprovar una nova llei monetària, redenominar els contractes domèstics en un nou dracma, imposar controls de canvi i assegurar les fronteres per limitar les fugues de capital. Es podria produir a Grècia una situació com la del corralito argentí del 2001. A més, hauria de renegociar la seva participació a la Unió Europea.

En veure com els euros dels clients dels bancs grecs es converteixen en dracmes, els dipositants de bancs d'altres països perifèrics de l'eurozona podrien optar per retirar el seu capital i traspassar-lo a comptes aparentment més segurs a Alemanya, per exemple. Això faria molt mal al sector bancari.

¿Què passaria amb els preus?

El nou dracma es devaluaria ràpidament. No es pot predir fins a quin punt, però l'FMI calcula que Grècia necessita almenys una devaluació d'entre el 15% i el 20% sobre la mitjana de l'eurozona -i molt més gran sobre Alemanya- per equilibrar el seu balanç per compte corrent. Aquesta devaluació podria fer més competitiu el país (s'abaratirien les exportacions i el turisme, motor econòmic del país), però a mitjà termini podria arribar la hiperinflació a causa de la necessitat d'imprimir una gran quantitat de paper moneda per fer front als seus pagaments.

¿I amb els deutes?

Els grecs no pagarien la major part del seu deute (que ara se situa en el 160% del PIB), però haurien de pagar -en euros- el percentatge que es fixés en el conveni amb els creditors.

¿Quin cost tindria per als socis de l'euro?

Citigroup considera que el BCE hauria d'aportar liquiditat addicional per valor de 800.000 milions a l'eurozona si Grècia l'abandona, per evitar el contagi a altres economies. Una sortida de Grècia podria costar a Espanya fins a 39.500 milions d'euros.

stats