ELECCIONS EUROPEES
Dossier 05/05/2014

Ramon Tremosa: “Em defineixo com un liberal d’esquerres”

Entrevista al candidat de CiU a les eleccions europees

4 min

Digui’ns per quins motius hem d’anar a votar el 25-M.

Només per motius europeus ja n’hi hauria prou: el corredor mediterrani, una gran victòria catalana a Brussel·les, la unió bancària, l’eliminació del roaming, l’eliminació de les comissions bancàries quan pagues amb targeta als petits comerços... però és que a més tenim el nostre procés polític, que segueix l’estela d’Escòcia.

Ara parlarem d’Escòcia. ¿La UE no hauria de fer autocrítica per recuperar la confiança dels ciutadans?

És que Brussel·les no té cap fons monetari, ni cobra cap impost, ni pot actuar més enllà dels estats. Aquells que culpen Brussel·les dels fracassos nacionals estan fent un pèssim favor al projecte europeu.

Autocrítica per exemple amb la gestió del rescat grec.

L’informe de la troica aprovat pel Parlament Europeu deia clarament que sense la mobilització de 400.000 milions Grècia hauria caigut en el caos i la ruïna total. Per tant, donem valor, malgrat tots els defectes, al fet que Europa ha mobilitzat 400.000 milions per ajudar els països rescatats. Per exemple, Obama va rescatar General Motors però no va rescatar Detroit.

L’informe deia també que moltes de les mesures havien agreujat la situació dels països rescatats.

L’informe diu que hi ha hagut errors de càlcul i falten instruments, però també que Grècia va mentir durant molts anys a la UE, i per tant Brussel·les no va poder anticipar que un país suspendria pagaments d’un dia a l’altre. No podem culpar la UE d’una crisi que no ha causat.

¿Les mesures d’Obama no s’han demostrat més eficaces en la lluita contra l’atur?

L’euro no és el dòlar. Els Estats Units poden imprimir dòlars sense límit que són acceptats a tot el món, poden emetre deute sense límit, i la UE encara està en construcció.

¿Que la UE reconegués que es van cometre errors no ajudaria?

Qui vol menys Europa? Les grans capitals de l’Europa del sud. Roma, París i Madrid. La UE és qui li canvia el mapa dels corredors ferroviaris al govern espanyol. I el BCE supervisarà ara la banca espanyola. Com a catalans hauríem de saber destriar el gra de la palla i fer molt nostres aquestes eleccions, perquè no tenim encara un estat propi, tenim un estat no propici o fins i tot hostil, i hauríem de saber bastir una complicitat amb Europa. Si participem menys que la mitjana en aquestes eleccions és que estem molt despistats.

Quan arribi el moment de triar entre Juncker i Schulz com a president de la Comissió a qui votarà?

No tinc clar que cap d’ells sigui president de la Comissió si cap dels dos rep un mandat molt clar de les urnes. No descarto que en un escenari de baixa dels dos grans partits i pujada dels euroescèptics hi pugui haver un tercer home.

¿Votar Tremosa és votar el president Mas?

És com dir que votar Terricabras és votar Junqueras. Votar Tremosa també és votar la coalició que lidera el president Mas i és reforçar-lo. Ara bé, si guanya ERC la lectura que la premsa de Madrid transmetrà al món és que Mas ha perdut el lideratge interior i s’acaba el procés amb el seu ocàs polític. Això explica per què CDC es va voler esforçar al màxim per obtenir la llista única: per protegir el president de la guerra bruta de l’Estat.

¿Vostè també creu, com el senyor Duran, que la tercera via està més viva que mai?

És que no sé en què consisteix exactament perquè mai ha estat formulada. Per tant, no puc opinar sobre un abstracte i una nebulosa...

Posem un pacte fiscal, un blindatge de competències...

Tot això són especulacions. Fins que els partits espanyols no la formulin no té cap sentit parlar-ne.

Dit d’una altra manera, ¿hi ha alguna tercera via que a vostè li faria renunciar al seu independentisme?

El que és important és que qualsevol tercera via se sotmeti a votació. Jo sí que sé que el 9-N és una data marcada al calendari, que el compromís de CiU és convocar el referèndum, i que cada dia que passa aquesta tercera via està menys viva que mai.

Per tant, ¿no creu que hi hagi cap tercera via que pugui superar els avantatges de la independència?

Jo estic molt còmode a CDC, que ha formulat el seu doble sí, però sóc molt conscient que una part de la societat catalana està evolucionant i, per tant, hem d’aportar molta informació. Si el dia 18 de setembre Escòcia vota el dia 19 podem tenir una imatge fantàstica: Cameron convidant Escòcia a negociar, i la Comissió Europea també convidant Escòcia a quedar-se a la UE. Si passa això, a PP i PSOE se’ls ensorra tot el discurs catastrofista, tots els vetos eterns, i queden en evidència davant la UE. Això pot fer que completem aquesta gran majoria que necessitem per guanyar-nos un estat.

Vostè veu crispació a Catalunya?

Jo faig meves les paraules de la BBC, que diu que tot el procés català s’ha fet fins ara sense un vidre trencat. I això és el que li dóna una fortalesa inèdita. I aquest intent a la desesperada dels partits pro statu quo de parlar de violència demostra fins a quin punt no tenen arguments.

L’aliança amb ERC ha suposat un cert gir a l’esquerra del Govern. ¿Se sent còmode apujant impostos?

Jo sempre m’he definit com un liberal d’esquerres. I liberalisme no vol dir no regulació, sinó millor regulació. I sense unes bases àmplies de poders públics el mercat no pot desenvolupar tota la seva capacitat de creació de riquesa. El president Mas a la convenció de CDC del març va dir que havia evolucionat perquè havia vist que moltes coses que pensava que podia resoldre el mercat per si sol no les ha fet bé. Liberalisme també és adaptació a la realitat canviant i fugir del dogmatisme.

Vostè també ha evolucionat?

Sí, sí. Tots evolucionem perquè la vida evoluciona.

stats