Dossier 28/04/2012

Rajoy posa més recursos a evitar el frau a la Seguretat Social

El frau a la Seguretat Social estarà més perseguit i el càstig serà més dur, segons el pla que ahir va presentar el govern espanyol. Les empreses fictícies i els tallers clandestins són l'objectiu a batre.

E.f.
2 min
Rajoy posa més recursos a evitar el frau a la Seguretat Social

BARCELONA.L'executiu de Rajoy va aprovar ahir l'avantprojecte de llei de lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social, un pla amb vigència fins a finals del 2013. El text preveu canvis al Codi Penal per endurir les penes en els casos més greus d'incompliment de la llei, com ara la creació d'empreses fictícies per tancar-les després i cobrar l'atur o bé tenir treballadors en negre. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va defensar que així es frenarà "la competència deslleial" per als que compleixen la normativa.

Més control a les empresesS'incorporaran 53 inspectors més i 60 subinspectors

El cos de la Inspecció de Treball es reorganitzarà i guanyarà efectius. A més, es reforçaran lligams amb les comunitats autònomes i amb Hisenda per perseguir el frau.

Nous delictesTenir un taller clandestí o una empresa fictícia serà més greu

El Codi Penal es modificarà per incloure nous delictes fins ara no tipificats, en què el govern considera que la sanció administrativa "no era prou efectiva". Tenir diversos treballadors irregulars també entrarà en aquest nou grup de delictes. A més a més, els delictes més greus no prescriuran fins al cap de deu anys i no de cinc com fins ara.

Multes més severesDesapareix el màxim de 187.515 euros en les sancions

Les multes ja no tindran màxims i s'obligarà el defraudador a pagar totes les quotes que no ha abonat a la Seguretat Social durant el temps que hagi comès el frau.

Acomiadar majors de 50Les empreses amb beneficis que facin EROs hauran de pagar extra

Les empreses de més de 100 treballadors que tinguin guanys i vulguin acomiadar persones de més de 50 anys en el marc d'un ERO hauran de fer una aportació especial a la Seguretat Social per alleugerir els costos que tenen per a l'Estat aquests comiats.

Jubilació voluntàriaS'aboleix la jubilació obligatòria pactada en els convenis

El PP desfà una mesura reimplantada pel PSOE i treu l'obligació de jubilar-se que afecta alguns col·lectius de treballadors per imperatiu dels convenis.

stats