RESCAT, PLA D'AJUST
Dossier 14/07/2012

Rajoy treu sobirania als ajuntaments i reforça les diputacions

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de reforma de l'administració local, que reforça les diputacions i limita les competències dels ajuntaments. L'Estat reintrodueix els interventors.

Joan Faus
2 min
AJUNTAMENTS MÉS FEBLES 
 L'Ajuntament de Badia  del Vallès, a la província de Barcelona. PARAULA CLAU NEGATIU  Peu de foto negatiu.

MADRID.El govern espanyol vol fer una reestructuració profunda del sistema municipal. La reforma local, que ara comença el seu tràmit al Congrés de Diputats, potencia les diputacions, clarifica les competències dels ajuntaments, suprimeix un 30% dels regidors i redueix la sobirania municipal amb la reintroducció dels "cossos de l'Estat" als ajuntaments a través dels secretaris i interventors. "Recuperar aquestes figures suposa una tornada al que ja vam tenir a Espanya i mai hauríem d'haver perdut", va dir ahir amb solemnitat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. L'objectiu és disposar del màxim control sobre els comptes dels consistoris per garantir-ne la solvència. S'ha acabat la confiança.

En la mateixa filosofia es basa la reforma de les diputacions. Els serveis públics mínims obligatoris que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants no puguin finançar passaran a mans de les diputacions, i es convertiran així en una espècie de "gestores centralitzadores". La mesura pot suposar una autèntica revolució, ja que els municipis inferiors a 20.000 habitants representen el 95% i el 93% del total de consistoris que hi ha ara a Espanya i Catalunya, respectivament.

L'executiu de Mariano Rajoy no va aclarir si les diputacions tindran prou diners per absorbir els nous serveis i si, per tant, podran privatitzar-ne alguns. On no va haver-hi dubtes va ser en la limitació del marc competencial. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va instar, en un to molt contundent, les administracions, especialment les autonòmiques, a dur a terme una "racionalització absoluta" de costos i estructura. "L'autogovern té una altra cara, que és la responsabilitat", va etzibar.

No se suprimiran ajuntaments

Al contrari del que Hisenda deia fins fa uns mesos, finalment la reforma no suposarà la supressió ni fusió de municipis. El que sí que s'eliminaran seran les mancomunitats, absorbides per les diputacions, i 3.725 entitats locals menors, com pedanies i parròquies. El govern preveu estalviar 3.500 milions amb la clarificació de competències i la fi de les "impròpies"; i 700 més amb la supressió de les mancomunitats.

A més, el sou d'alcaldes i regidors serà "homogeni en paràmetres semblants" a l'administració estatal, amb la intenció que cap alcalde ni president de diputació cobri més que un ministre. L'anunciada supressió del 30% de regidors no es farà fins a les eleccions municipals del 2015, en què se n'elegiran 21.338 menys. Les tisorades de Rajoy arriben als consistoris.

stats