Dossier 17/07/2012

Recurs al Constitucional per la reforma de la dependència

El Govern recorrerà al Tribunal Constitucional la reforma de la llei de la dependència perquè envaeix competències exclusives. Benestar deixa la porta oberta a un important increment del copagament.

Auri Garcia Morera
2 min

BARCELONA."A nosaltres el que ens queda és presentar aquests recursos i intentar minimitzar l'afectació en els ciutadans", deia ahir amb certa resignació el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, en referència a la reforma de la llei de la dependència. Tot i defensar amb convicció totes dues coses, Cleries no va amagar que les perspectives són dolentes: el recurs al Constitucional difícilment donarà resultats, i la intenció del Govern de minimitzar els danys no es materialitzarà amb més recursos. La sortida, per tant, passarà per un important increment del copagament dels usuaris dels serveis.

"Tenim una llei que ens envaeix les competències i ens marca que hem d'acceptar el que planteja l'Estat, hi estiguem d'acord o no", es queixava ahir Cleries. El que més inquieta el conseller, però, no és ni la invasió competencial ni el fons de la reforma, que va criticar durament en alguns aspectes però va elogiar en d'altres. El més preocupant per a la Generalitat és la retallada addicional en el finançament estatal, que el govern espanyol no havia explicat i que es va conèixer dissabte amb la publicació de les mesures al BOE. El departament de Benestar va confirmar ahir que, tal com ja va publicar l'ARA diumenge, aquesta retallada suposarà 28 milions d'euros per a Catalunya, agafant com a referència les xifres del 2011.

La retallada afecta les quantitats que l'Estat aporta a les comunitats autònomes en funció del nombre de dependents atesos, sigui amb un ajut econòmic o amb un servei, i ja s'ha concretat que per als cuidadors familiars hi haurà una reducció de l'ajut en un 15%. El que no se sap és com afectarà els que gaudeixen de serveis, com una plaça en una residència o un cuidador professional. "Les comunitats hem de donar el mateix servei amb una aportació estatal molt més baixa", deia ahir el conseller Cleries, que destacava que la Generalitat no retallarà els seus pressupostos per a la dependència. Va deixar clar, però, que tampoc els incrementarà.

Pendents d'un altre decret

Inevitablement, la diferència l'hauran d'assumir els beneficiaris dels serveis, amb unes condicions que encara trigaran a concretar-se. Cleries va recordar ahir que el decret que el govern espanyol va aprovar divendres no va incloure els canvis en el copagament que volia fer el govern estatal. Fins que no s'aprovi un nou decret amb aquests canvis, i en funció del contingut i de si hi obliguen o no les comunitats, el Govern no decidirà quins canvis aplica en el copagament català. Ja abans d'aquestes reformes estatals, Benestar havia anunciat un augment del 3% del copagament. Ara, però, aquest increment pot acabar sent molt més important.

Benestar va actualitzar ahir les dades de l'aplicació de la llei de la dependència, que revelen que aquest mes de juny es van superar els 150.000 beneficiaris de la llei de la dependència a Catalunya. Entre les 152.974 persones dependents que reben alguna prestació o servei actualment, el col·lectiu més nombrós segueix sent el dels receptors d'una prestació per a cuidadors familiars, que són 106.957.

stats