31/05/2012

El Sabadell rep el permís per tancar 450 oficines de la CAM

2 min
El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, a la imatge poc abans de la roda de premsa en què va anunciar  la compra de la CAM, va rebre ahir el vistiplau de la Comissió Europea a l'operació.

BARCELONA.Els accionistes que vagin avui a la junta de Banc Sabadell tindran motius per somriure, perquè el president, Josep Oliu, explicarà el final feliç de la compra de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Ahir la Comissió Europea (CE) va donar l'autorització a l'adjudicació realitzada el 8 de desembre del 2011. Mig any després el Sabadell podrà gestionar l'entitat alacantina, amb una protecció de les possibles pèrdues futures de prop del 80%.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquests ajuts tenen una contrapartida, que es concreta en la reducció de la xarxa del grup. Així, Banc Sabadell tancarà (fusionarà, segons Oliu) 450 sucursals, cosa que suposa un excedent de 2.200 treballadors. Oliu va explicar ahir en la convocatòria de premsa prèvia a la junta que la reducció de plantilla es formalitzarà a través d'un expedient de regulació, i que el 60% de les oficines es tancaran fora dels territoris naturals de la CAM (Alacant, Múrcia i les Balears). Els ajustos hauran d'estar fets al desembre del 2013.

Josep Oliu va destacar que la CE "ha tardat tant" a donar el vistiplau a l'operació perquè "ha calculat el cost de tancar la CAM". Banc Sabadell rebrà d'aquí a pocs dies l'escriptura de compravenda de l'entitat alacantina, un cop hagi ingressat 2.449 milions d'euros del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme que finança el conjunt del sector bancari espanyol.

El màxim responsable del banc vallesà va destacar que aviat trobarà una solució a les participacions preferents de la CAM, que es convertiran en capital. Oliu també va parlar del sector espanyol, especialment de la situació d'incertesa que ha creat Bankia, de la qual va dir que "és possible que hagi calculat en excés" els ajuts demanats de 19.000 milions. En aquest sentit, Oliu va reconèixer que el fet que Bankia hagi augmentat les provisions de tot el crèdit per pura prudència serà tingut en compte pels dos auditors independents (Roland Berger i Oliver Wyman), que han iniciat l'examen del sector bancari espanyol.

Sobre les necessitats de capital dels bancs, es va mostrar a favor de la creació d'un fons europeu de rescat específic. Finalment, Oliu va defensar la gestió del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. "Per trobar els culpables dels problemes actuals s'ha de buscar entre els que manaven entre el 2002 i el 2007, quan va esclatar la bombolla immobiliària". Fernández Ordóñez va accedir al càrrec el 2006.

Comissió d'investigació a la CAM

Els exconsellers de la CAM que ahir van comparèixer a la comissió d'investigació sobre la intervenció del Banc d'Espanya van coincidir a afirmar que no van ser informats per l'equip directiu sobre la situació real de l'entitat. Jesús Navarro va remarcar que mai ha vist les "actes oficials" de les reunions del consell d'administració, informa Efe.

Juan Pacheco, també exconseller, va admetre que el control de la CAM es feia des d'un grup "reduït de persones". L'exconsellera Rosa Ana Perán es va reivindicar com una auditora amb experiència, però incapaç de veure irregularitats.

stats