Dossier 24/12/2012

Santi Vila ho té tot de cara per ser el nou conseller de Territori

Santi Vila serà amb tota probabilitat conseller de Territori. Les seves opcions són més clares després que Lluís Recoder, que volia tenir més pes polític per seguir al Govern, hagi renunciat a seguir.

F.c.
2 min
Santi Vila, alcalde de Figueres i cap de llista per Girona el 25-N, serà al nou govern de Mas.

BarcelonaL'alcalde de Figueres i cap de llista de CiU per Girona, Santi Vila, ho té ja tot de cara per ser el pròxim conseller de Territori i Sostenibilitat. L'ARA ja va apuntar, dilluns passat, la possibilitat que Vila, del sector socialdemòcrata de CDC, rellevés Lluís Recoder. Amb tota probabilitat aquesta setmana Artur Mas confirmarà el que ja és un secret de domini públic: que Vila serà un dels homes forts del seu nou govern, que el president vol remodelar de manera limitada però significativa també per facilitar el clima d'entesa amb els nous socis d'ERC. L'entrada de Vila, igual que la de Mercè Pigem, diputada a Madrid, serà si es confirma una picada d'ullet als sectors més socialdemòcrates.

L'arribada de Vila, que ja fa dies que compta a ser al Govern, implica la sortida de Recoder, que dissabte va explicar als seus col·laboradors més estrets que deixava el càrrec i que no seguiria al consell executiu de Mas. El fins ara conseller, crític amb l'última campanya electoral de CiU, també de l'ala progressista de CDC i provinent del roquisme, havia demanat al president ajustos en la seva línia i més pes polític al pròxim executiu, tal com va avançar dissabte aquest diari.

El president s'hauria negat a atendre la seva petició, un fet que ha dut Recoder a descartar la possibilitat de seguir ocupant la mateixa responsabilitat. L'encara conseller va explicar ahir a La Vanguardia la seva versió dels fets. L'exalcalde de Sant Cugat explicava que compaginarà ocupar un dels 50 escons de CiU a la cambra catalana amb l'exercici de l'advocacia, que vol provar després de tota una vida professional dedicada a la política. Però també deixava clar que el seu pot ser només un pas enrere temporal.

"No estic fent una retirada tàctica ni em postulo per a res, però el futur està per escriure", deia evitant tancar-se cap porta de cara al futur. De fet, en alguns entorns de la federació se l'ha assenyalat com una de les opcions més sòlides (i alhora moderades) per substituir Mas. Va passar el 2008, quan CiU era a l'oposició, i passa ara de nou davant els riscos polítics del procés cap a l'estat propi que el president ha obert. Un pas que Recoder mai ha qüestionat de manera pública.

Mas haurà de resoldre entre avui i Sant Esteve el sudoku del seu govern. Tal com va explicar l'ARA, Francesc Homs i Andreu Mas-Colell en seran els homes forts. És més que probable que Joana Ortega, d'Unió, segueixi de vicepresidenta, per bé que podria deixar la conselleria de Governació. A més de Vila i Pigem, al Govern també hi podrien entrar Ramon Espadaler (ho faria en lloc de Josep Maria Pelegrí si ha ha reducció de conselleries) i Germà Gordó. El futur de Felip Puig i Exteriors són grans incògnites.

stats