Opinions
Dossier 08/05/2012

Seria just ajudar un banc amb diners públics?

2 min

David Murillo

Jo crec que el rescat tindria sentit en el cas que així ens estalviem un mal major, és a dir, si l'entitat suposa el que anomenem un risc sistèmic. Des del meu punt de vista, Bankia, per la seva dimensió en dipòsits, suposa un risc sistèmic, i des d'una perspectiva econòmica el rescat seria necessari. Des de la perspectiva moral, per desgràcia, estem en un país en què els responsables d'una mala gestió no n'acostumen a patir les conseqüències.

Joan Majó

Hi ha sectors econòmics bàsics per a la societat, com és el cas del sector financer. En aquests casos, no hauria de poder actuar només el sector privat. Els bancs haurien d'estar prou regulats, actuar amb una mena de concessió pública. Si un banc necessita ajuda, entenc que se l'ha d'ajudar, però o se'l nacionalitza o se li han d'imposar unes normes de servei públic a canvi d'aquests diners.

Imma Tubella

No és just. No és la meva especialitat, però és obvi que a curt termini només servirà per agreujar la situació de les finances públiques. Crec que és una més de les decisions d'aquest govern improvisades sobre la marxa. A més, el que ens hauríem de plantejar és per què s'ajuden uns bancs i no uns altres. A CatalunyaCaixa se la va deixar caure i se subhastarà. El forat a Bankia és més gran? Aquest és l'únic motiu?

Xavier Freixas

Hi ha un problema de transparència. Tenim uns bancs que no sabem què tenen a dins, una situació similar a la que es va produir als Estats Units el 2007. En tot cas, el tema de fons segueix sent la valoració dels actius immobiliaris. Tothom està esperant que els preus baixin encara un 20% més. Cada entitat podria crear un banc dolent , que s'aniria extingint a mesura que anés venent els habitatges tòxics. El sistema a Suècia es va fer bé fa anys.

Carles Boix

Primer, com a principi general, només és acceptable rescatar bancs si l'alternativa és un pànic financer. Aquest no és el cas espanyol, de moment. Segon, l'ajut a Bankia fa ràbia: van obligar a vendre les caixes catalanes i ara salvaran un mal negoci. Tercer, aquesta intervenció és una advertència de cara al que pot passar més endavant. Tot el sistema bancari espanyol (no només les caixes, com pretenien) arrossega uns passius immobiliaris encara per sanejar.

stats