Dossier 19/06/2012

Spiros Efstathopoulos: "Necessitem que s'afluixi la soga que tenim al coll"

Austeritat "El diagnòstic era correcte, però la medicina gairebé ens mata" Oposició "Si els dirigents de Syriza decideixen treure la gent al carrer, acabarem malament"

C.m.
2 min
Efstathopoulos ha estat secretari general en tres ministeris.

Spiros Eftstathopoulos té una experiència de 20 anys al Parlament Europeu i ha estat secretari general dels ministeris de Desenvolupament, Turisme i Finances, on era responsable dels fons estructurals de la Unió Europea. Rep l'ARA al seu despatx a la seu de Nova Democràcia, el partit guanyador.

Hi haurà govern imminentment?

Nova Democràcia i el Pasok tenen majoria absoluta (162 diputats sobre 300), però pensem que s'hauran de prendre mesures tan importants que cal més suport parlamentari. Si s'hi pogués sumar tothom, encara millor. Perquè no podem estar segurs que tots els diputats del Pasok segueixin la disciplina de vot. Encara s'ha de determinar si participaran en el govern els líders de primera fila o tecnòcrates. Tot això està per veure, però demà [per avui] tot ha de quedar clar.

Tothom ho espera.

Tot Europa, els mitjans, els cercles financers... tothom ens exigeix que es formi un govern immediatament. La troica , per exemple, ens reclama algú amb qui parlar ja. I estem esperant el pròxim tram d'ajudes, perquè si no arriba abans del 20 de juliol serà la fallida. Se'ns acaba el temps. I necessitem un govern perquè hem d'anar a negociar i per això hem de definir interlocutors.

Què volen dir amb renegociar?

Grècia necessita més temps: el pla d'austeritat s'ha d'aplicar en dos anys i això és impossible. Sembla que podrem aconseguir tres anys, però l'ideal serien quatre. Això ens afluixaria una mica la soga del coll. Hem de restablir la cohesió social i econòmica. Som una nació deprimida. Espanya ha obtingut condicions més favorables que les nostres. Hollande vol canviar algunes coses: comencem a tenir un front dels països del sud a la UE. El diagnòstic d'Europa era correcte, però la medicina que ens ha donat gairebé ens mata.

Inquiet pel resultat de Syriza?

Si Syriza comença llançar la gent al carrer, acabarem malament.La majoria de les forces proeuropees és clara i s'ha de respectar.

stats