15/05/2013

Suspens a la Unió Europea

2 min
BRUSSEL·LES, ALLUNYADA
 La crisi ha capgirat la visió positiva que els europeus tenien de la UE i, per primer cop, menys de la meitat se'n declaren partidaris.

Barcelona.El prestigiós Centre d'Investigació Pew, amb seu a Washington, va posar ahir la Unió Europea davant del mirall. I la conclusió va ser tan evident com colpidora: cada cop menys europeus se la creuen. Enrere queden els anys en què la construcció europea tenia un suport aclaparador. La crisi i la recepta imposada per sortir-ne -l'austeritat que ofega algunes economies- ha obert una escletxa que es fa més gran cada dia que passa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'estudi del Pew conclou que la percepció positiva de la UE està -de mitjana en els vuit països analitzats- als nivells més baixos registrats fins ara, i en només un any -del 2012 al 2013- ha passat del 60% al 45%. On la pèrdua de suport a la UE és més acusada és a França, on ha caigut un 19% (del 60% al 41), seguit d'Espanya, amb una davallada del 14% (del 60% al 46%). Això mentre una Grècia castigada per les retallades -on només un de cada tres ciutadans tenen una opinió favorable de la UE- pren el relleu a la República Txeca com el país més euroescèptic.

El motiu d'aquest divorci massiu no és altre que la "perllongada crisi econòmica", que, segons aquest estudi del Pew, ha creat "forces centrífugues" que han capgirat arreu les opinions sobre la UE "i han separat els francesos dels alemanys i els alemanys de la resta". Fins al punt que sembla com si Alemanya formés part d'un altre continent.

Un continent de contrastos

Si de mitjana un paupèrrim 9% d'europeus creuen que l'economia del seu país va bé, a Alemanya és el 75% de ciutadans els que valoren com a bona la seva situació econòmica. I en una línia semblant, si de mitjana només el 26% d'enquestats creuen que els líders polítics europeus respectius estan fent una bona feina en la gestió de la crisi, en el cas dels alemanys són un 74% els que aproven la manera d'afrontar la situació de la cancellera Merkel.

Posant la lent sobre la situació espanyola, l'estudi del Pew mostra el sotrac del suport popular a la gestió que està fent Mariano Rajoy. En un any el seu nivell d'aprovació entre els espanyols ha passat del 45% al 27%. També pateix un daltabaix de popularitat el president francès, François Hollande. Un 67% de francesos creuen que el seu president està fent una gestió pèssima de la situació econòmica un any després de la seva arribada a l'Elisi, un 24% per sota del descontentament registrat per Nicolas Sarkozy el 2012.

Paradoxalment, l'estudi també destaca que els europeus consideren majoritàriament -un 59%- que la retallada de la despesa de les administracions és la via a seguir per resoldre els problemes econòmics per davant -un 29%- de l'augment de la inversió pública.

L'única nota d'optimisme europeista d'aquest estudi és el bon nivell de suport que té l'euro entre els ciutadans. Fins i tot en països durament castigats per la crisi -com Grècia i Espanya- el nombre de persones que volen mantenir la moneda única dobla el de les que voldries recuperar les antigues monedes.

stats