CANVI DE CICLE
Efímers 30/01/2016

El joc de miralls de la Transició

Parelles comparades dels líders polítics del 1978 amb els del 2016

i
David Miró
5 min

BarcelonaLa Transició espanyola va estar pilotada per un seguit de dirigents entre els 36 i els 46 anys, formats gairebé exclusivament en dret i amb una àmplia experiència política, tant dins del règim franquista com a la clandestinitat. Quins serien els líders actuals que haurien d’entomar el repte de reformar la Constitució per a una segona Transició? Qui seria ara l’equivalent del Carrillo o Suárez de l’època?

Felipe González, 36 anys. Dret. PSOE

Felipe González.jpg

Pedro Sánchez, 43 anys. Economia. PSOE

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS

Felipe González va arribar a la Transició l’any 1978, després d'haver guanyat la batalla interna pel lideratge al PSOE, en ple procés de renovació ideològica del partit i com a líder indiscutible de l’esquerra. Per contra Pedro Sánchez, el primer secretari general elegit en unes primàries (celebrades el mes de juliol del 2014), arriba al moment del que seria una segona Transició internament debilitat pels pèssims resultats del 20-D (90 diputats).

Manuel Fraga, 56 anys. Dret, diplomàcia i economia. AP

fraga

Mariano Rajoy, 60 anys. Dret. PP

El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy / EFE

Manuel Fraga Iribarne i Mariano Rajoy comparteixen origen (Galícia), ideologia conservadora, estrat social (classe mitjana-alta) i una vida dedicada a la política. Fraga va tenir el primer càrrec als 29 anys (Institut de Cultura Hispànica) i Rajoy als 27 (director general de la Xunta de Galícia). Els seus estils, però, són completament oposats: Fraga era de caràcter volcànic i en canvi Rajoy és discret, pacient i resistent.

Adolfo Suárez, 46 anys. Dret. UCD

Adolfo Suárez.jpg

Albert Rivera, 36 ANYS. Dret. Ciutadans

Albert Rivera a la plaça de toros coberta de Vistalegre al districte de Carabanchel de Madrid / EFE

Reformar el sistema des de dintre. Aquest va ser l’objectiu d'Adolfo Suárez durant la Transició del 1978 i el que ara Albert Rivera també vol fer seu. Tots dos polítics són de classe mitjana i destaquen com a bons oradors, amb atractiu personal i instint polític. Comparteixen l’estil de cabdill (amb partits fets a mida) i la ideologia (que es pot definir com centrisme reformista), però Suárez, al contrari que Rivera, havia estat un mal estudiant.

Santiago Carrillo, 63 anys. Periodisme. PCE

Santiago Carrillo.jpg

Pablo Iglesias, 37 anys. Ciència política. Podem

El líder de Podem, Pablo Iglesias, dijous a Tenerife. EFE

Les principals diferències entre Santiago Carrillo i Pablo Iglesias són l’edat i la formació: Carrillo, que de jove havia estat periodista, va arribar a la Transició ja gran, després d’haver viscut la Guerra Civil i la clandestinitat com a dirigent del Partit Comunista d'Espanya (PCE), mentre que Iglesias, de només 35 anys, funda un partit nou, Podem, amb un grup de professors universitaris. Tots dos són vistos com una amenaça per al sistema.

Alfonso Guerra, 38 anys. Enginyeria tècnica i filosofia. PSOE

Alfonso Guerra.jpg

Susana Díaz, 41 anys. Dret. PSOE

Susana Díaz

Alfonso Guerra i Susana Díaz són sevillans, tots dos d’orígens humils, i comparteixen també la visió jacobina de l’Estat i un cert estil populista de fer política, però les seves trajectòries divergeixen força. Mentre Guerra arriba a l'any 1978 foguejat per la lluita antifranquista i després d'haver creat de zero l’estructura del partit, Díaz ha ocupat càrrecs polítics des dels 25 anys, sempre en posicions de poder.

Miguel Herrero, 38 anys. Dret. UCD

Herrero de Miñón.jpg

García-Margallo, 71 anys. Dret i economia. PP

Margallo, aquest dimecres a Barcelona / ARA

Miguel Herrero de Miñón i Juan Manuel García-Margallo comparteixen nom de ressonàncies aristocràtiques, una sòlida formació intel·lectual i la condició d’outsiders de la política. El jove Herrero de Miñón va ser en aquell moment històric, després de la mort de Franco, un dels ideòlegs de la Transició i pare de la Constitució, mentre que el veterà García-Margallo és ara un dels pocs al PP amb propostes concretes per a Catalunya.

Miquel Roca, 38 anys. Dret. CiU

Miquel Roca i Junyent.jpg

Iñigo Urkullu, 54 anys. Magisteri. PNB

És el primer cop que Iñigo Urkullu es presenta com a candidat a lehendakari.

L’any 1978 Miquel Roca Junyent fa tàndem al Congrés amb Jordi Pujol, amb qui ha fundat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) quatre anys abans. Nascut a l’exili de família acomodada però compromesa políticament, acabarà sent un dels pares de la Constitució espanyola. Iñigo Urkullu, basc de família obrera nacionalista i parlamentari des dels 23 anys, comparteix amb Miquel Roca el seu pragmatisme.

Xabier Arzallus, 46 anys. Dret i teologia. PNB

Xabier Arzallus.jpg

Oriol Junqueras, 46 anys. Història i economia. ERC

Oriol Junqueras en la roda de premsa d'ahir / EFE

Xabier Arzallus, de formació jesuïta, va ser un dels líders del Partit Nacionalista Basc (PNB) durant la lluita antifranquista i es va negar a donar suport a la Constitució espanyola del 1978. Oriol Junqueras, educat al Liceu italià, entra en política ja gran, amb vora 40 anys, però protagonitza una carrera meteòrica fins a la presidència d’Esquerra Republicana de Catalunya i la vicepresidència de la Generalitat. Tots dos són vehements i bons oradors.

Jordi Solé Tura, 48 anys. Dret. PSUC

Jordi Solé Tura.jpg

Ada Colau, 41 anys. Filosofia. Barcelona en Comú

Colau durant la conferència al Col·legi de Periodistes / CÈLIA ATSET

Perfils diferents però objectius semblants: Jordi Solé Tura és un intel·lectual que, com a dirigent del Partit Socialista Unificat de Catalunya, dóna suport al gir eurocomunista de Santiago Carrillo i redacta la Constitució espanyola del 1978. Ada Colau és una activista antidesnonaments de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) que munta el seu propi partit per guanyar l’alcaldia de Barcelona. Tots dos, però, aspiren a canviar Espanya en una línia confederal.

stats