CRISI INTERVENCIÓ DE LA BANCA
Dossier 11/06/2012

"Tu en dius tomàquet, Jo en dic rescat"

Europa destaca les condicions favorables arrencades pel govern espanyol sobre el rescat per a la banca. El Bundesbank, però, ho aprofita per exigir més reformes a Espanya i Merkel és, de retruc, criticada.

Isaac Lluch
2 min
El Bundesbank i la premsa conservadora alemanya insisteixen Que Espanya Ha de fer Més reformes
 Per guanyar competitivitat.

BERLÍNLa premsa internacional ha tractat de manera entre condescendent i irònica l'embolic del govern espanyol a l'hora de demanar auxili per a la seva banca. Els esforços del president estatal, Mariano Rajoy, i del ministre d'Economia, Luis de Guindos, per no pronunciar la paraula rescat han aixecat una clara ironia. Posin-li el nom que vulguin, ve a dir l'opinió pública. El cert és que es destinaran fins a 100.000 milions per sanejar el sector bancari espanyol. "Tu en dius tomàquet, jo en dic rescat", titula la revista Time , mentre recorda que el mot rescat ja ha condemnat governs d'altres països, en especial el grec.

L'estira-i-arronsa per trobar sinònims és només la punta de l'iceberg de la crisi espanyola. Alemanya, per exemple, va preferir saludar la petició d'ajuda del govern espanyol com un "pas correcte i necessari", segons va remarcar el vicecanceller i ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler. El titular de Finances de Berlín, Wolfgang Schäuble, fins i tot va lloar "la fermesa" mostrada per l'executiu espanyol, mentre destacava que els bancs espanyols no són cap perill per a l'estabilitat de l'euro i precisava que aquestes entitats financeres obtindran el capital que necessiten. "Hem de deixar clar que no hi ha perill de contagi des dels bancs", va insistir Schäuble.

Menys esperançadors van ser el president del Bundesbank, Jens Weidmann, i la premsa més conservadora d'Alemanya. El màxim dirigent del banc central alemany va exigir en declaracions a ARD que Espanya aprofundeixi les seves reformes: "El govern espanyol té a disposició mitjans financers sota condicions". Weidmann va reclamar més competitivitat a l'economia espanyola, tot i que va subratllar que tenia confiança en l'executiu de Madrid.

El cert és que dos terços dels alemanys, segons una enquesta de l'institut Emnid publicada per Der Spiegel , estan en contra de la protecció a la banca espanyola amb diners alemanys. L'oposició a la cancellera, Angela Merkel, ja s'ha afanyat a usar el consentiment d'ajut a Espanya per pressionar el govern de Berlín a implementar un impost per a les transaccions financeres. "El rescat dels bancs espanyols no ha de convertir-se en cap precedent", va advertir l'especialista pressupostari socialdemòcrata Carsten Schneider. "Ha de quedar clar que el contribuent no ha de fer front a més garanties. Per això és important que abans d'aportar més ajuts als bancs s'acordi una taxa impositiva a les transaccions financeres", va assenyalar Schneider. Schäuble ja ha dit que aquest impost no es posarà damunt de la taula fins passades les eleccions generals a Alemanya de la tardor del 2013.

A Merkel també li va tocar el rebre pel seu suport a Rajoy. "El cas d'Espanya demostra que del principi alemany d'ajudar l'eurozona només si es feien moltes reformes estrictes no n'ha quedat gaire. Ara es produeix el rescat sense costos polítics. Merkel s'ha deixat prendre l'últim as a la màniga", va escriure la periodista Heike Göbel a Frankfurter Allgemeine Zeitung .

stats