Dossier 29/05/2012

La UE injecta 18.000 milions per recapitalitzar quatre bancs grecs

Ara
2 min

BARCELONAEls quatre principals bancs grecs van rebre ahir una injecció de 18.000 milions d'euros del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FESF) com a part del procés de recapitalització previst per a aquestes entitats al llarg de l'any, segons va informar Efe citant fonts del Fons Hel·lè d'Estabilitat (HFSF). A través d'aquest fons, els recursos reforçaran el capital de quatre bancs. El National Bank rebrà 7.430 milions; Piraeus, 4.700 milions; Eurobank, 3.970 milions, i Alphabank, 1.900, segons les mateixes fonts.

L'ajut financer a aquestes entitats rescatades per Europa arribarà en forma de deute públic, tal com es va acordar amb el Banc de Grècia. La injecció ajudarà aquestes entitats, que van patir una important depreciació d'uns 28.000 milions durant la reestructuració del deute grec, a poder tornar a recórrer al Banc Central Europeu (BCE), després que durant quatre mesos els hagi negat recursos. Les entitats també podran contrarestar així la fuga de dipòsits que hi ha hagut les últimes setmanes als bancs grecs.

Aquests recursos d'Europa són, de fet, un avançament, ja que el rescat grec preveu una injecció molt més gran a la banca, d'entre 32.000 i 50.000 milions d'euros fins a finals d'any. En el marc del mateix pacte, el govern grec, la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) van acordar la quitança d'una part del deute i un nou préstec de 130.000 milions que, en bona part, han de servir per acabar d'apuntalar el sistema financer.

Els quatre bancs hauran de fer els pròxims mesos una ampliació de capital. Com a mínim el 10% d'aquesta ampliació s'ha de cobrir amb els mercats privats, segons els termes de l'acord amb els organismes internacionals. Si no s'aconsegueix, l'HFSF haurà de cobrir la resta de necessitats de capital i rebrà a canvi accions sense dret a vot.

stats