EUROVEGAS LA NEGOCIACIÓ
Dossier 11/05/2012

Viatge decisiu del Govern a Las Vegas

El Govern viatjarà la setmana que ve a Las Vegas per convèncer Sheldon Adelson que els terrenys del delta del Llobregat són els idonis per acollir el projecte d'Eurovegas. La reunió es preveu determinant.

Joan Serra / Albert Balanzà
3 min
EN MANS DEL MAGNAT  L'impulsor del projecte Eurovegas, l'empresari nord-americà Sheldon Adelson, es decidirà en les pròximes setmanes.

BARCELONA.Recta final en la pugna entre Catalunya i Madrid per acollir Eurovegas. La Generalitat entén que ha estat capaç de recuperar el terreny perdut respecte del seu competidor per ser la seu del macrocomplex hoteler i d'oci ideat per Sheldon Adelson i pressionarà per convèncer el propietari de Las Vegas Sands Corporation que el delta del Llobregat és la millor ubicació. Els contactes entre els representants del Govern i els emissaris d'Adelson han estat constants en les últimes setmanes i s'intensificaran en els pròxims dies. Per reforçar la candidatura catalana, el Govern està planificant un viatge a Las Vegas per avançar en la negociació amb la companyia. En aquesta nova trobada, programada pel cap de setmana dels dies 19 i 20 de maig, la comitiva catalana estaria integrada per diversos consellers, segons fonts coneixedores de la negociació.

Catalunya jugarà totes les seves cartes per acollir la multimilionària inversió del magnat nord-americà, que ja ha comunicat que la decisió definitiva es prendrà, segurament, durant aquest mes. Segons ha pogut saber l'ARA, el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, encapçalaria la comitiva. Portaveus de la seva conselleria, però, no en van confirmar ahir la presència a aquest viatge a l'estat de Nevada en la seva agenda definitiva. Portaveus de la conselleria de Territori i Sostenibilitat van indicar a l'ARA que el conseller Lluís Recoder -màxim representant del Govern en l'anterior cita a Las Vegas- no tenia previst ahir fer aquest viatge. Recoder serà a partir de dimarts vinent a Colòmbia -que geogràficament és a prop dels Estats Units-, en un altre viatge institucional de la Generalitat relacionat amb projectes d'obra pública. Tanmateix, fonts coneixedores de la negociació pel macrocomplex hoteler i d'oci apunten que en el calendari ja està fixat el nou viatge del Govern a Las Vegas.

A diferència de l'executiu de la Comunitat de Madrid, que ha relatat les negociacions -com va passar amb el viatge de l'abril a Las Vegas- i ha expressat obertament el seu favoritisme en la pugna amb Barcelona, la Generalitat ha optat per la discreció. Aquesta actitud es va demostrar en l'última visita d'Adelson a l'Estat per conèixer els terrenys d'Alcorcón i Valdecarros. Mentre que de la trobada amb representants del govern d'Esperanza Aguirre se n'han publicat fotografies, la reunió que el propietari de Las Vegas Sands Corporation va mantenir posteriorment amb una delegació d'empresaris catalans ha passat més desapercebuda. Però el de Madrid només va ser un episodi més d'un serial que encara no té desenllaç.

Optimisme contingut

La discreció catalana no és sinònim, però, de pessimisme. Ben al contrari. Els contactes de treball que han mantingut en les últimes setmanes els representants de la Generalitat i els portaveus d'Adelson han generat la sensació que, en la pugna amb Madrid, Catalunya ja no parteix amb el desavantatge inicial. Fa temps que el Govern i la companyia treballen sobre plànols. Es busquen solucions, per exemple, per adaptar l'alçada dels edificis, tenint en compte que la proximitat de l'aeroport del Prat condiciona l' skyline del projecte. Las Vegas Sands Corporation plantejava una construcció semblant a The Strip -l'artèria principal de la ciutat de Nevada- que, si s'escullen els terrenys del delta del Llobregat, s'haurà d'ajustar a les particularitats del terreny. Fonts coneixedores de la negociació admeten que l'empresa ha fet concessions. De fet, resoldre els detalls urbanístics és la prioritat del Govern en la cursa oberta amb Madrid per convertir-se en la candidatura guanyadora.

El macrocomplex que Catalunya i Madrid volen acollir al seu territori exigirà una inversió de més de 26.000 milions d'euros, tal com va detallar el mateix Adelson. L'espai comptarà amb 36.000 habitacions d'hotel, que es concretaran en tres fases. Un terç dels ingressos que generarà Eurovegas -un nom que no agrada al Govern per la vinculació que estableix amb el negoci del joc- provindran de l'activitat dels casinos. L'executiu català ha insistit en els últims mesos que les sales de joc representaran un 2% de la superfície del complex, i que les convencions i els congressos tindran un pes específic important.

stats