Dossier 01/06/2012

El 'Wall Street Journal' diu que l'FMI estudia ajudar Espanya

E.f.
2 min
Christine Lagarde i Soraya Sáenz de Santamaría abans de reunir-se a Washington.

BARCELONA.El Fons Monetari Internacional (FMI) ha començat a discutir un possible préstec per auxiliar Espanya en cas que no aconsegueixi captar al mercat prou recursos per al rescat de Bankia, segons va assegurar ahir el Wall Street Journal. El diari va apuntar un préstec de rescat que podria arribar als 300.000 milions en tres anys, tot i que no va descartar que es comencés amb préstecs inferiors.

Un portaveu de l'FMI va rebatre aquestes informacions, assegurant que no hi havia cap pla damunt la taula, i el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va titllar de "bestiesa" aquest escenari. El diari nord-americà va publicar, citant fonts implicades en el seguiment de la crisi espanyola, que resulta "tan impensable el rescat d'Espanya com no tenir preparat cap pla per a aquesta eventualitat". A més a més, va afegir que no és extraordinari que departaments de l'FMI preparin esborranys per poder-los presentar oficialment en cas que sigui necessari. Segons els càlculs del diari, el govern espanyol ha d'aconseguir 10.000 milions per a Bankia.

El portaveu de l'FMI, Gerry Rice, va assegurar que de moment "no es preveuen plans de contingència, ni Espanya ha sol·licitat ajuda financera". Ho va dir en roda de premsa hores abans que es trobessin a Washington la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. A la trobada, que continuava al tancament d'aquesta edició, estava previst que s'hi abordessin els últims esdeveniments en l'economia espanyola i a l'eurozona en general.

L'escenari per a Espanya podria quedar més clar un cop l'FMI avaluï els comptes anuals el 4 de juny, en la visita anual que fa l'organisme per controlar els números dels estats membres. La missió a Madrid donarà peu a un informe sobre els principals indicadors econòmics i les debilitats que s'observin i coincideix amb l'escenari de màxima pressió dels mercats sobre l'economia espanyola.

stats