Dossier 06/07/2012

El boom immobiliari que ha destruït el litoral

El boom immobiliari ha passat factura a la costa de l'Estat, que està sobrecarregada de construccions. En el cas català només un 11% del litoral no protegit està lliure d'edificacions, segons Greenpeace.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Les edificacions a prop de la costa han proliferat molt en els anys del boom immobiliari. Els ecologistes asseguren que el litoral està "saturat".

BARCELONA. L'urbanisme salvatge ha fet estralls a la costa espanyola i catalana. Per comprovar-ho només cal passejar per les zones turístiques del litoral i veure com cada cop queden menys àrees lliures d'edificacions. L'organització ecologista Greenpeace denuncia els abusos que s'han fet en els anys de bonança econòmica en el seu últim informe del 2010. Asseguren que l'urbanisme salvatge, la construcció d'infrastructures i la contaminació han destruït en les últimes dues dècades a la costa espanyola l'equivalent a vuit camps de futbol al dia. En els anys de més creixement econòmic, entre el 2000 i el 2005, el sòl urbanitzat en els dos primers quilòmetres de costa va augmentar un 22%, el doble que en el lustre anterior. L'estimació de Greenpeace és que actualment hi ha 100.000 habitatges a la costa que són il·legals.

Més superfície construïdaCatalunya és la comunitat que més litoral ha urbanitzat

La situació de la costa espanyola és molt preocupant i ho continuarà sent, segons alerten els ecologistes. El cas català, a més, és especialment alarmant, ja que Catalunya és la comunitat autònoma amb més percentatge de costa urbanitzat, exactament el 46,5%, segons dades de l'Observatori de la Sostenibilitat del Sòl d'Espanya. Utilitzant el mateix símil futbolístic, Greenpeace apunta que en el cas català, en els últims 20 anys s'ha urbanitzat l'equivalent a tres camps de futbol cada dia en zones litorals.

Crítiques als ajuntamentsEls ecologistes els acusen de tolerar l'urbanisme salvatge

Greenpeace és molt crítica amb l'actuació dels ajuntaments i els acusa de ser responsables, en part, de la situació de la costa catalana. Els ecologistes denuncien el lligam entre urbanisme, destrucció de l'entorn natural i corrupció política, i en el seu últim informe del 2010 acusa els consistoris de tolerar "un urbanisme desmesurat" per omplir les seves arques. Insisteixen que el model turístic de sol i platja ha jugat en contra de les costes i que cal potenciar un nou tipus de turisme més sostenible.

Mesures recomanadesActuacions que caldria evitar i possibles solucions

La situació no només és preocupant, segons els experts, sinó que la costa comença a donar signes clars de saturació, com ara l'augment de meduses que proliferen per la pujada de la temperatura de l'aigua i pels vessaments. Per això els ecologistes demanen als polítics que es desqualifiqui sòl que actualment és urbanitzable amb l'objectiu d'evitar noves construccions. D'altra banda, també demanen reduir infrastructures com els ports esportius, que són molt poc sostenibles mediambientalment.

stats