LONDRES 2012
Dossier 27/07/2012

Les 10 cites ineludibles dels Jocs

Rècords de Bolt, medalles de Phelps, desafiaments colossals entre James i Gasol... Els Jocs Olímpics de Londres 2012 prometen emocions fortes i esdeveniments històrics a l'espectador

Jordi Mestre
3 min
Les 10 cites ineludibles dels Jocs

BARCELONAEl nou repte del 'recordman' Bolt

Atletisme

Després de meravellar el món amb una superioritat incontestable als Jocs Olímpics de Pequín, sembla que l'estrella del jamaicà Usain Bolt s'ha apagat després d'un 2011 decebedor. La desqualificació als Mundials de Daegu i l'ascens del també jamaicà Yohan Blake han deixat el llampec en un segon pla. A Londres Bolt trobarà adversaris temibles: el nord-americà Tyson Gay voldrà mostrar la seva millor versió i el francès Christophe Lemaitre, el primer blanc a córrer els 100 metres en menys de 10 segons, també intentarà discutir l'hegemonia de Bolt. Fins i tot un vell conegut, Justin Gatlin, tornarà a les pistes després de quatre anys de sanció. Bolt haurà de donar el millor de si mateix per recuperar el tron a la prova dels 100 m, que es disputarà el 5 d'agost a les 22.50 h.

Mireia Belmonte, il·lusió a la piscina

Natació

La jove nedadora de Badalona arriba als Jocs de Londres en forma i amb la possibilitat de sumar medalles en fins a sis categories, incloent-hi proves individuals i de relleus. Després d'aconseguir tres medalles d'or als Mundials de Dubai del 2010 i quatre més als Europeus de Szczecin l'any següent, Belmonte encara la cita olímpica amb la il·lusió pels núvols: la seva participació en els 200 estils i els 800 lliures és la gran esperança de la natació catalana als Jocs de Londres.

Cavendish i Wiggins corren a casa

Ciclisme

La cita olímpica de Londres és una gran oportunitat per als ciclistes britànics Mark Cavendish i Bradley Wiggins, que correran a casa. Cavendish arriba als Jocs com a favorit a la prova de carretera del dissabte 28 de juliol; Wiggins, l'actual campió del Tour, podria fer el doblet si guanya la contrarellotge de l'1 d'agost.

Nou xoc de titans sota l'anella

Bàsquet

El 1984 la selecció espanyola de bàsquet va arribar per primer cop a la final olímpica amb el barcelonista Epi al capdavant. Els poderosos Estats Units s'acabarien imposant gràcies al lideratge d'un jove Michael Jordan, però el bàsquet espanyol havia posat la primera pedra del seu creixement. Barcelona 92 i Atenes 2004 van ser testimonis de nous enfrontaments, però el gran duel es va produir a Pequín 2008, en què Espanya i els Estats Units van disputar una final apassionant. Londres 2012 podria ser la seu d'un nou capítol d'aquesta rivalitat moderna.

Joel González, el gran candidat

Taekwondo

El taekwondista de Figueres ha encadenat tres medalles d'or en tres anys: els Mundials del 2009 i 2011 i els Europeus del 2010 han vist com González s'imposava sense discussió en la categoria de menys de 58 kg. Els Jocs de Londres són l'oportunitat perfecta per confirmar la ratxa de triomfs i passar a la història.

Superar una llegenda

Natació sincronitzada

Substituir un mite mai és fàcil. El repte que tenien davant les catalanes Andrea Fuentes i Ona Carbonell era ni més ni menys que reemplaçar la gairebé llegendària Gemma Mengual, i de moment els resultats han sigut molt esperançadors. Vèncer les aparentment imbatibles nedadores russes, però, requerirà no només una execució perfecta, sinó també un número creatiu per sorprendre els jutges. Anna Tarrés, l'entrenadora de Carbonell i Fuentes, n'és ben conscient i sap que el camí cap a l'or és tan dur com gran és la recompensa.

L'esport més català ambiciona l'or

Hoquei herba

L'esport amb més representació catalana a Londres 2012, amb fins a 15 seleccionats procedents de Catalunya, és també el que s'ha mostrat més fiable al llarg de la història. Aconseguir l'or després de 14 participacions seguides als Jocs és la prioritat d'un combinat que haurà de superar un camí molt difícil per arribar fins a la final.

Competir per tornar al podi

Waterpolo

L'or a Barcelona 92 no va ser possible. La generació que liderava Manel Estiarte no va poder superar Itàlia a la final a les piscines Bernat Picornell. El triomf a Atlanta 96 va compensar la decepció, però des de llavors el waterpolo espanyol no ha sumat més medalles: tornar al podi és el gran repte d'aquesta nova generació.

Objectiu: la primera final olímpica

Handbol

Juan de Dios Román no va tenir dubtes quan va ser escollit president de la Federació Espanyola d'Handbol el 2008: Valero Rivera, l'entrenador del Barça durant vint anys, va ser l'escollit per guiar el combinat. Des de llavors la selecció espanyola ha aconseguit un quart lloc a l'Europeu i un bronze al Mundial: assolir per fi una final olímpica és el gran repte a Londres 2012.

Citius, altius, fortius, Phelps

Natació

Més de 40 medalles d'or entre Campionats del Món en piscina curta, Campionats del Món en piscina olímpica i jocs Pan Pacífics; catorze medalles d'or en Jocs Olímpics en vuit categories diferents. Aquest és el currículum de l'atleta que molts consideren el millor de la història de l'esport: Michael Phelps. El nedador de Baltimore, àlies el tauró , ha mostrat una superioritat aclaparadora en totes les cites en què ha competit. A Londres 2012 Phelps tindrà una oportunitat única: si guanya la prova dels 200 m i els 400 m estils o bé la dels 100 m i 200 m papallona serà, a més del més premiat, el primer nedador masculí que aconsegueix medalles en tres Jocs consecutius.

stats