Dossier 23/07/2012

Es compleix la profecia de l'estiu de risc

Maria Ortega
2 min

BARCELONALes altes temperatutres d'aquest estiu i la seva associació fatal amb el vent i la sequedat -hem viscut l'hivern més sec dels últims 40 anys- han posat el país en alerta permanent d'incendi. Ja fa setmanes que el conseller d'Interior, Felip Puig, adverteix dels riscos d'aquesta campanya d'estiu. I la profecia s'està complint de manera fatal. Fins a 24 comarques estaven ahir en situació de risc abans que les flames comencessin a prendre a la zona de la Jonquera. L'estiu, com va tornar a recordar ahir Puig, es preveu complicat per la sequedat de l'hivern i la primavera que l'han precedit. El foc de Rasquera (Ribera d'Ebre) del mes de maig, amb 3.000 hectàrees arrasades, va ser el primer avís.

L'inici del mes de juliol va fer pujar el nivell d'alarma. Va portar sota el braç els pitjors incendis dels últims 20 anys al País Valencià. Fins a 50.000 hectàrees arrasades (entre els focs de Cortes de Pallars i Andilla) i molts interrogants oberts sobre la manera com s'havien gestionat els treballs d'extinció.

Els focs valencians, a més, havien agafat al relleu d'incendis com el de Cabacés, a la comarca del Priorat, que havia calcinat unes 115 hectàrees dins del Parc Natural del Montsant, i el de Prats del Rei, a l'Anoia, que va cremar més de 900 hectàrees. Tot plegat quan encara no s'havia esvaït la imatge de Rasquera en flames.

Més enllà de l'inici crític en terres valencianes i del nou punt d'atenció d'ahir a la Jonquera i a Portbou, els incendis s'han anat succeint durant tot aquest juliol. Ahir, sense anar més lluny, quatre unitats terrestres continuaven remullant la zona afectada pel foc a Sant Feliu Sasserra, al Bages, on les flames van començar a avançar dijous i hi han calcinant 377 hectàrees.

Quatre incendis simultanis

Una prova de la perillositat de l'estiu en el camp dels incendis forestals és que aquest foc del Bages va coincidir en el temps amb tres més: un a Sant Feliu de Buixalleu (Selva), un segon a Llagostera (Gironès) i un altre a Bellver de Cerdanya, cosa que va obligar a redistribuir alguns dels mitjans que treballaven en l'extinció de les flames a Sant Feliu Sasserra. Un avanç del que passaria ahir.

Només durant la primera quinzena de mes s'han cremat a la província de Barcelona més de 1.000 hectàrees en 24 incendis entre zones forestals i de cultius, segons les dades de la Diputació. És la xifra més alta de l'última dècada.

stats