Dossier 31/07/2012

El dèficit de l'Estat es dispara al 4%, per sobre de l'objectiu

L'administració central continua incomplint els objectius de dèficit. Si al maig era del 3,41%, al juny es va situar al 4%, per sobre de l'objectiu anual del 3,5%. El govern diu que no és representatiu.

Joan Faus
1 min
El dèficit de l'Estat es dispara al 4%, per sobre de l'objectiu

MADRID.El govern espanyol no deixa de collar i es mostra inflexible amb les comunitats autònomes perquè compleixin l'objectiu de dèficit públic d'aquest any, però de moment l'administració central està lluny de fer els deures. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que el dèficit de l'Estat fins al mes de juny s'ha situat a una "mica més" del 4%, per sobre de l'objectiu anual, que és del 3,5%.

Montoro, però, va dir que en termes homogenis el dèficit se situa en el 2,5% del PIB, però que en termes bruts aquest dèficit "està inflat per la major despesa com és habitual" per les transferències a altres administracions. Entre aquestes, va citar els traspassos i transferències a la Seguretat Social, les corporacions territorials "o la mateixa Unió Europea". En total uns 15.000 milions d'euros en transferències. En aquest sentit, el ministre va dir que es "garanteix la consecució de l'objectiu" de dèficit d'aquest any.

L'argument dels termes homogenis és el que ha estat utilizant l'executiu des del febrer, quan l'Estat es va començar a desviar dels objectius de dèficit anual. Tot i que no repartirà el punt de dèficit extra atorgat per Brussel·les fins a un dèficit global del 6,3%, l'administració central manté el seu objectiu del 3,5%, segons va dir secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, després d'una reunió amb representants municipals, que va afegir que el punt extra servirà per compensar si una administració no compleix l'objectiu anual.

Al maig, l'Estat va gastar 36.364 milions d'euros més dels que va ingressar, equivalent al 3,41% del PIB sense tenir en compte les transferències fetes. Avui es coneixeran els detalls del dèficit del juny.

stats