MOBILE WORLD CONGRESS

Barcelona i el MWC, pendents de la vaga de metro

TMB i el comitè negocien a contrarellotge per evitar-la

A l’espera i a contrarellotge. Quan queden menys de 24 hores per a l’inici del Mobile World Congress (MWC), el comitè dels treballadors del metro i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) continuen enrocats. Representants dels treballadors i membres de la direcció de TMB es van reunir ahir durant més de 7 hores a la secretaria d’Ocupació de la Generalitat i, al tancament d’aquesta edició, encara no havien arribat a un acord que impedís desconvocar la vaga.

A diferència de les trobades que es van produir divendres, en les quals va intervenir la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres membres del govern, a la reunió d’ahir no hi havia representants polítics. A les negociacions hi van participar 13 membres del comitè de vaga, 6 de TMB i 4 mediadors de la conselleria de Treball, Afers Socials i Família. Per desencallar la situació, la direcció de TMB va presentar una nova proposta, que els membres del comitè no van acceptar. Posteriorment, els treballadors van presentar al seu torn una contraoferta, que va protagonitzar les negociacions de la part final de la reunió maratoniana.

Un dels membres del comitè, Óscar Sánchez, va assenyalar que les diferències no són “de matisos o serrells, les ofertes encara estan allunyades”. Amb tot, segons Sánchez, la contraproposta dels treballadors podria ser “perfectament assumible” per l’empresa. Una contraproposta, però, sobre la qual no va voler donar detalls.

Per si no n’hi hagués prou, Sánchez també va alertar que, en el cas que s’arribi a un acord, és “bastant inviable” que es pugui convocar una assemblea de treballadors del metro en les pròximes hores per ratificar el pacte i desconvocar la vaga. Per tant, si no hi ha girs de guió d’última hora, el més probable és que dilluns la vaga continuï convocada. Sánchez va criticar, així mateix, l’actitud de l’empresa en els últims mesos i va considerar que “no és lògic” que en una negociació de conveni de sis mesos “els alts càrrecs de l’empresa no hagin aparegut”. En aquest sentit, el membre del comitè també va apuntar que Colau “no ha de ser la persona que transmeti l’oferta: ho hauria d’haver fet abans la direcció”.

Plena ocupació als hotels

Des de BComú s’aposta per mantenir el diàleg fins a l’últim minut i s’espera que es produeixin contactes amb el comitè fins a última hora. No obstant això, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ja va voler deixar clar divendres que, si finalment hi ha vaga, “la situació tampoc no és tràgica perquè es poden garantir les condicions perquè el MWC es pugui dur a terme”.

En tot cas, la ciutat estarà plena a vessar. Un any més, hotels i apartaments turístics de Barcelona arribaran a la plena ocupació durant la celebració del MWC. De fet, la demanda d’allotjament és tan elevada que molts congressistes s’han vist obligats a buscar habitació en municipis allunyats de la capital catalana, com Girona i a la Costa Brava. També els locals de restauració i oci nocturn faran el seu particular agost gràcies al Mobile: preveuen facturar 114 milions d’euros i crear 5.000 llocs de treball temporals.

El + vist

El + comentat