RESCAT, PLA D'AJUST
Dossier 14/07/2012

La fi del model comercial català

La liberalització del comerç que va aprovar ahir el govern espanyol obligarà a canviar la normativa catalana i envaeix competències autonòmiques, segons la Generalitat. Es podran fer rebaixes tot l'any.

Dani Sánchez Ugart
2 min
EFECTES NEGATIUS  El petit comerç alerta que desregular les rebaixes pot neutralitzar els efectes en  les vendes.

BARCELONA.Sense temps per pair -ni discutir- la proposta de liberalització comercial que va fer el govern espanyol fa poc més d'una setmana, els petits comerciants catalans van veure ahir com l'executiu confirmava punt per punt el decret llei que, segons denuncien, acabarà amb el model comercial català i obligarà la Generalitat a modificar la normativa que actualment el regula, enfocada a protegir el petit comerç, alhora que permet l'entrada a la gran distribució.

Però el que més va sorprendre el sector, que ja s'esperava la liberalització dels horaris comercials, va ser la inclusió d'una modificació en la llei que regula els descomptes. A partir d'ara, els botiguers podran escollir quan fan rebaixes i no hi haurà els límits legals que fins ara establien un màxim de dos períodes de dos mesos a l'any per fer-les.

Sorpresa dels comerciants

La proposta de decret que va arribar a la Generalitat la setmana passada i que van llegir els comerciants ja ho incloïa, però fonts del ministeri d'Economia van dir aleshores que es tractava només d'"un esborrany" que encara havia de ser discutit. Però no ho han fet. I aquesta queixa és precisament una de les principals protestes de les patronals del petit comerç. "No es poden prendre aquestes decisions sense voler escoltar les veus afectades", lamentava ahir el president de Pimec Comerç, Alejandro Goñi.

Els botiguers podran "determinar lliurement" els períodes de rebaixes i també la seva durada, però, a més, podran vendre productes adquirits "directament" per a aquest objectiu. És a dir, s'eliminen les regulacions sobre el producte, que fins ara havia d'estar a la venda abans de les rebaixes. El secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miguel Ángel Fraile, ja va alertar la setmana passada que això convertiria els comerços de l'Estat en "l'abocador" dels excedents de producció de la Xina i de l'Índia. A més, segons alerten els botiguers, es perjudicarà també la imatge dels establiments catalans i es neutralitzarà l'efecte en les vendes.

El decret també estableix una desregulació dels horaris comercials que amplia de 8 a 10 el mínim de diumenges comercials, permet que les botigues de menys de 300 metres quadrats obrin tots els dies i amplia les hores setmanals en què es pot tenir la persiana apujada de 72 a 90. Aquestes mesures obliguen a un canvi en la llei catalana, que ara deixa obrir 8 diumenges i dóna llibertat horària als comerços de menys de 150 metres, i només si venen productes d'alimentació. El govern català ja va anunciar la setmana passada que durà el decret al Tribunal de Garanties Estatutàries i, si cal, al Constitucional, perquè entén que envaeix competències.

stats