Dossier 16/07/2012

El 30% dels catalans ja tenen aire condicionat

Una de cada tres llars catalanes ja té aire condicionat. Aquests aparells absorbeixen el 40% del consum energètic domèstic. La Generalitat concentra els esforços en l'estalvi i l'eficiència.

Ignasi Pujol
2 min
ESTALVI I EFICIÈNCIA 
 Tant el ministeri d'Indústria com el departament d'Empresa i Ocupació centren els esforços a contribuir a la cultura de l'estalvi i l'eficiència energètica.

BARCELONAUn terç de les llars catalanes ja disposen d'aparell d'aire condicionat, segons apunten des de l'Institut Català de l'Energia (Icaen), dependent de la Generalitat. Si es té en compte que a Catalunya hi ha 2,8 milions de llars, això vol dir que la xifra d'aparells d'aire condicionat ascendeix a 840.000.

Una quantitat gens menyspreable si es considera que l'ús d'aquests aparells no es va popularitzar a Catalunya fins als anys vuitanta i que encara avui no es considera necessari en nuclis que no registren temperatures elevades al llarg de l'any.

Segons l'Icaen, la climatització suposa més d'un 40% del consum energètic domèstic (840 gigawatts hora al maig) i gairebé un 20% del comerç i serveis (1.120 GWh).

Bona part dels esforços de l'administració catalana se centren a contribuir en una cultura de l'estalvi i l'eficiència energètica. Una dada: reduir el nivell de l'aire condicionat de casa dels 26 als 25 graus suposa un increment del 7% en el consum energètic.

Pla de l'energia

El Govern va presentar a finals d'abril el Pla de l'Energia i Canvi Climàtic 2012-2020, el primer full de ruta energètic que aborda les polítiques energètiques i climàtiques de manera conjunta i coordinada.

Entre les línies d'actuació, el pla es proposa "potenciar la connexió dels edificis a les noves i més eficients xarxes col·lectives de distribució de fred i calor, potenciar la figura del gestor energètic en les comunitats on els consums siguin especialment significatius i incorporar sistemes de gestió i control als edificis". El pla també parla d'establir "mecanismes financers favorables a la inversió en projectes i actuacions en eficiència energètica". "Es treballarà, especialment, en la línia d'incentius per a la compra o adquisició d'equips eficients; es poden plantejar línies de finançament especial, rebaixes fiscals, cànons, préstecs finalistes, etc.", diu el document presentat pel Govern.

L'any passat la Generalitat va exhaurir els tres milions d'euros destinats als ajuts per a la substitució de calderes i aires condicionats en el marc del Pla Renova't. Aquesta iniciativa, que es va engegar el 2008, promou la introducció d'equips eficients en el sector domèstic mitjançant ajudes als titulars que canviïn el seu aparell d'aire condicionat actual per un altre amb una qualificació energètica classe A. El 2011 es van substituir 1.469 aparells d'aire condicionat, molt per sota de les 3.793 unitats del 2010.

Pel que fa als escenaris climàtics, el Segon Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, presentat per l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, diu que la temperatura tendirà a augmentar durant la pròxima dècada i serà mig grau més elevada que la mitjana de finals del segle XX. Les pluges es reduiran un 10% de mitjana anual.

stats