Dossier 18/08/2012

Les empreses italianes, ofegades per la rigidesa del mercat laboral

Liz Alderman
3 min
Mario Monti va impulsar la primavera passada una reforma del mercat laboral a Itàlia per facilitar l'acomiadament.

THE NEW YORK TIMES / ROMA.Michaella Pallini respira el perfum embriagador de la sambuca a la destil·leria que la seva família regenta des de fa cinc generacions a Roma mentre contempla la filera d'ampolles brillants acabades d'envasar. Fa poc va tenir l'oportunitat de duplicar la producció i ampliar l'empresa contractant més personal conjuntament amb un altre soci italià. "Però no ens hi vam atrevir", assegura Pallini, directora executiva de Licors Pallini, especialitzada en sambuca i limoncello. "Si l'aventura empresarial fallés, les lleis italianes fan que sigui gairebé impossible acomiadar els treballadors que hem contractat de més", explica. "És un risc que no ens podem permetre", conclou.

Mentre Itàlia trontolla al ritme de la crisi del deute que recorre Europa, la rigidesa del seu mercat de treball s'ha convertit en l'emblema dels problemes econòmics del país. L'economia està sumida en una llarga recessió i l'índex de desocupació s'ha quedat com encallat per sobre del 10%, en bona part pel fet que milers de petites empreses italianes s'enfronten a obstacles aparentment insuperables per a l'expansió com la de Licors Pallini.

El primer ministre italià, Mario Monti, està agafant el toro per les banyes, tot un desafiament en un país assolat per la corrupció, la burocràcia asfixiant i un sistema judicial en l'àmbit laboral en què s'acostuma a sentenciar sempre a favor dels treballadors. Després d'una llarga batalla amb els poderosos sindicats italians, Monti va tirar endavant la primavera passada un paquet de mesures destinades a millorar l'economia amb incentius per a les empreses a l'hora de contractar, que fan més fàcil eliminar llocs de treball en moments de dificultats.

La reforma, que va ser ben acollida per les empreses, va arribar en un moment crucial per a Itàlia. La tercera economia de la zona euro, després d'Alemanya i França, segueix sent una de les més potents del món en termes de riquesa neta de les famílies, però el Fons Monetari Internacional ha alertat que vénen vaques magres si el país no fa reformes. El deute del govern italià és altíssim, del 120% del PIB -només superat per Grècia-, i l'FMI espera que s'elevi al 125% aquest any. Itàlia afronta també un altre perill: a mesura que la crisi de l'euro s'estén a Espanya, ha pujat l'interès del deute i creixen els temors que Roma haurà de demanar ajuda financera als seus socis europeus.

Incentivar el creixement

Mentre la reforma del mercat laboral pot ajudar, els economistes diuen que no és segur que reactivi el creixement prou de pressa per arreglar les finances d'Itàlia. "Encara estem lluny de capgirar les normes que regulen el mercat laboral", escriu Luca Nunziata, professor d'economia a la Universitat de Pàdua, en un informe recent per a CESifo, un grup d'investigació econòmica. La qüestió de fons, assegura, és si les reformes "poden tornar a posar el país en marxa".

El creixement econòmic també depèn de si finalment empreses petites com Licors Pallini poden aprofitar tot el seu potencial i expandir-se sense por. En molts sentits, aquesta empresa fundada el 1875 representa el que són els negocis a Itàlia. Mentre que el made in Italy és pregonat per tot el món amb grans icones com Ferrari, Gucci i Barilla, la columna vertebral de l'economia italiana són les empreses petites, com la de la família Pallini, que ocupa entre 10 i 30 treballadors i té uns ingressos anuals de 10 milions d'euros.

El somni de fer l'empresa més gran i tenir més beneficis no s'acaba de fer realitat. Els costos laborals són prohibitivament alts i per a un treballador amb un sou de 1.100 euros al mes, Michaella Pallini calcula que la seva empresa, amb impostos i càrregues socials, paga 2.500 euros. Afegir un torn de producció nou, diu Pallini, "significaria un cost tan alt en mà d'obra que no seríem competitius".

Virgilio Pallini, el pare de Michaella, està satisfet amb la reforma laboral de Monti i creu que pot ajudar a fer que les empreses creixin. Però està a l'expectativa de veure els efectes de la nova legislació quan la inestabilitat de l'economia mundial fa trontollar les vendes.

stats