Dossier 13/07/2012

Les entitats s'escapen del BCE i refugien els diners a Alemanya

Ara
2 min

BARCELONA.Els bancs europeus han reduït en un 60% els diners dipositats al Banc Central Europeu (BCE), fins als 324.931 milions d'euros. És la quantitat més baixa d'ençà que Mario Draghi va accedir a la presidència, el novembre passat. Aquesta fugida s'ha produït perquè des de la setmana passada el BCE no paga cap rendiment pels diners de les entitats financeres.

El banc central va pensar que d'aquesta manera les entitats farien circular els diners, però el que ha passat és que els dipòsits han servit per comprar deute sobirà de països considerats segurs, com Alemanya i Suïssa. El que passa és que tampoc en aquests casos els tipus d'interès que reben són alts. Precisament ahir, Alemanya va marcar el mínim històric de rendibilitat. Va col·locar bons a 10 anys a canvi d'un 1,31%. Per comparar, el mateix producte té un cost del 6,5% en el cas espanyol. Però els bancs prefereixen invertir en llocs segurs.

D'altra banda, el mateix Mario Draghi va avalar ahir els últims ajustos presentats pel govern espanyol. Des de Casablanca, on va assistir a un seminari, Draghi va afirmar que les reformes "mereixen tot el nostre reconeixement" i "han de prosseguir", segons informa Efe. També el portaveu del Fons Monetari Internacional (FMI), Gerry Rice, va parlar sobre les mesures d'austeritat, que va qualificar de "passos difícils" que ajudaran a reduir el dèficit espanyol.

Els tècnics de l'FMI, el BCE i la Comissió Europea (CE) van explicar ahir que Irlanda segueix complint amb èxit les condicions del programa d'ajuts a Irlanda, valorat en 85.000 milions. Tot i que ahir es va saber que l'economia irlandesa es va contraure un 1,1% entre gener i març, el país va pel bon camí per reduir el dèficit públic enguany fins al 8,6% del PIB.

stats