12/11/2012

La fiscalitat, cavall de batalla

2 min
La fiscalitat, cavall de batalla

POLITÒLEGA Catalunya hi ha més de 500.000 treballadors autònoms. Tanmateix, aquesta figura amaga una gran diversitat interna, ja que entre els autònoms hi trobem des de treballadors per compte d'altri en situació irregular -anomenats falsos autònoms - fins a petits empresaris o membres de xarxes de treball cooperatiu. Tot i aquesta diversitat, els autònoms tenen algunes problemàtiques comunes derivades sobretot del règim legal i fiscal a què estan sotmesos. Tot i que en aquest àmbit les competències de la Generalitat són limitades, els partits presenten per al 25-N un seguit de propostes adreçades a aquest col·lectiu. Només SI i la CUP obvien la qüestió dels autònoms al seu programa electoral.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Un dels temes que està més present en els programes és el del règim fiscal i de treball dels autònoms. Hi ha una certa coincidència entre el PSC, ERC i Ciutadans a l'hora de proposar bonificacions o ajornaments en els impostos i les cotitzacions socials (això només el PSC i C's) per afavorir la posada en marxa de l'activitat. CiU, per la seva banda, es compromet a seguir impulsant l'equiparació de la situació dels autònoms amb els drets dels treballadors assalariats en diversos aspectes que no concreta. Només ERC aposta obertament per l'eliminació del sistema d'estimació objectiva, també conegut com a sistema de mòduls.

Un altre eix dels programes electorals sobre el treball autònom és el del finançament de l'activitat. CiU, el PSC, el PP, ICV i Ciutadans coincideixen en la necessitat d'impulsar el finançament públic de l'activitat dels autònoms i les microempreses, fonamentalment per la via de l'Institut Català de Finances, tot i que alguns -com el PP- no ho concreten. Alguns partits, com CiU, el PSC o Ciutadans, també aposten per buscar vies de finançament privat per als projectes d'emprenedoria mitjançant fórmules com els business angels . ICV, per la seva banda, aposta pels microcrèdits com a mecanisme més adient per als autònoms.

Els 'falsos autònoms'

Els partits presenten altres propostes adreçades als autònoms. Només ICV parla de la qüestió dels falsos autònoms i promet reforçar el control públic per evitar les situacions fraudulentes que es produeixen i que sovint són considerades fraudulents pels tribunals. Els ecosocialistes també fan esment, com CiU, de la situació dels treballadors autònoms dependents ( trade ): en el cas d'ICV, per ampliar la cobertura d'aquesta figura, i en el cas de la federació nacionalista, per fomentar l'acreditació professional dels treballadors en aquesta situació.

El PP promet lluitar contra la morositat de les administracions públiques amb els autònoms, i CiU proposa la reforma del Codi de Consum per incloure-hi els drets dels autònoms davant les companyies de subministraments, la separació del patrimoni personal del de l'activitat i la millora de la prestació per cessament de l'activitat.

stats