Dossier 15/05/2012

Un govern tecnòcrata per intentar trencar el bloqueig

Ara
2 min
El líder de l'Esquerra Democràtica, Fotis Kouvelis (a l'esquerra), sortint del palau presidencial.

BARCELONA.El president de Grècia, Kàrolos Papúlias, va posar ahir sobre la taula una nova iniciativa per intentar superar el bloqueig polític que viu el país després de les eleccions del 6 de maig. Papúlias va proposar que un govern d'unitat format per tecnòcrates es fes càrrec de dirigir Grècia els pròxims 18 mesos. Aquest nou executiu seguiria l'estela marcada pel govern encapçalat per Lukàs Papadimos, exgovernador del Banc de Grècia, que ha ocupat el poder des del novembre. De moment tot ha quedat en això, una proposta.

El president grec es va reunir ahir durant una hora amb els líders dels partits amb possibilitats de formar govern, els conservadors de Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i el partit escindit d'aquest últim, l'Esquerra Democràtica. La coalició d'esquerres Syriza no va voler participar en aquestes converses amb l'argument recurrent que no pensa donar suport a cap executiu que avali més retallades.

A la sortida d'aquesta nova trobada no hi va haver declaracions i les parts es van emplaçar a una nova reunió, que es farà avui. "Les negociacions són molt difícils, no sóc optimista", va assegurar ahir el líder del Pasok, Evànguelos Venizelos, que fins ahir sempre s'havia mostrat convençut que s'arribaria a un acord.

L'intent d'ahir va ser el tercer que es feia per intentar formar un govern que agafi les regnes del país i mantingui el compromís amb els plans d'austeritat i les retallades pactats amb la UE i l'FMI per fer front a un país gairebé en fallida. Si les converses no avancen, tot apunta que s'hauran de repetir les eleccions i els sondejos indiquen que les podria guanyar la coalició Syriza, contrària als ajustos.

Des de Brussel·les, als passadissos de la reunió de ministres de Finances de la zona euro, es va mantenir la pressió sobre Grècia per tal que respecti els compromisos adquirits.

La pressió europea sobre Grècia

El ministre alemany de Finances, Wolfang Schäuble, va advertir ahir que una repetició de les eleccions a Grècia no canvia en res les condicions difícils a què s'enfronta el país. Molt més explícita va ser la seva homòloga austríaca: "Tenim un acord amb Grècia i s'ha de complir si es vol que flueixin les ajudes. Si no es respecta, no hi haurà diners".

"Volem que Grècia es mantingui dins de l'euro -va assegurar ahir en la mateixa línia la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde-, però Atenes ha de respectar els seus compromisos".

stats