Dossier 04/07/2012

Les grans superfícies demanen encara més liberalització

D.s.u.
1 min

BARCELONA.L'associació de les grans empreses de distribució Anged va valorar ahir la proposta del govern espanyol com a "aparent" i amb uns efectes "imperceptibles". Anged, que reuneix empreses com El Corte Inglés, Ikea, Carrefour i Media Markt, va demanar en un comunicat que s'afrontés la reforma d'una manera "més ambiciosa" que doni "respostes a les necessitats de l'economia".

La patronal de la gran distribució va recordar que l'anterior govern espanyol del PP va establir 12 diumenges d'obertura i que, segons el seu punt de vista, la nova proposta, que en marca 10 com a mínim, és "un pas enrere". Anged va ser l'únic actor present en la reunió que ahir van mantenir amb el govern les patronals i els sindicats del comerç que va mostrar una postura favorable a la desregularització.

D'acord amb el seu argumentari, que es basa en un estudi de l'Instituto Empresa, la liberalització total dels horaris comercials crearia 20.000 llocs de treball a Espanya i elevaria un 2,8% la facturació del sector minorista. Tot i això, aquestes dades contrasten amb les de la Comunitat de Madrid, que ha reduït la facturació i ha destruït més ocupació en el sector que la mitjana espanyola, malgrat tenir una normativa ultraliberal pel que fa als horaris.

La patronal assegura, però, que la liberalització seria una mesura de xoc contra la crisi que ja han aplicat països amb "una estructura comercial semblant a l'espanyola", com ara Itàlia i Portugal. I carreguen també contra la redefinició de les zones turístiques, que obliga Barcelona, entre altres municipis, a establir una àrea de llibertat comercial per atendre el turisme, perquè la consideren poc ambiciosa.

stats