Dossier 20/05/2012

Iannis Karagiannis: "La humiliació grega pot provocar una gran catàstrofe"

Carme Riera Sanfeliu
1 min
La humiliació grega pot provocar una gran catàstrofe

BarcelonaIannis Karagiannis

Sortirà Grècia de l'euro?

És possible però no probable. Per sortir-ne haurà de ser forçada perquè no hi ha un procediment legal per fer-ho. I fer-ho tindria un alt preu polític, tant per a Grècia com per a Europa. L'única manera de fer-la sortir és que Alemanya no li pagui la tercera part del rescat i Atenes es vegi obligada a utilitzar la seva pròpia moneda per poder pagar les pensions i el sou dels funcionaris.

Quin seria el cost polític?

Les conseqüències derivarien directament de la humiliació grega, que es pot traduir en friccions a la Unió Europea. Els tribunals internacionals ja han dit que Alemanya no pot forçar la sortida de Grècia de l'euro. Si acaba passant es crearan combinacions d'interessos en una UE molt polaritzada. S'unirien Grècia, Portugal, Irlanda, França i Espanya, i de l'altra banda, Alemanya, els països baixos i els nòrdics.

Quin panorama s'obriria en una Grècia fora de l'euro?

Quan els països que han deixat diners a Grècia l'humilien, l'extrema dreta puja i això pot provocar una gran catàstrofe. Si acaben controlant una part del poder, poden portar problemes amb Turquia. El vell somni dels ultranacionalistes és unificar-se amb Xipre i això Ankara no ho permetrà. Pot semblar ciència-ficció, però històricament hi ha hagut episodis similars.

Hi pot haver un efecte dòmino?

Sí. Si Grècia surt de l'euro marcarà un precedent. Espanya i Itàlia serien els següents i segurament Portugal també.

stats