Dossier 23/08/2012

La incertesa legal paralitza les inversions de les empreses

I.p.
1 min
Eduardo Montes, el president d'Unesa.

BARCELONA.La seu del ministeri d'Indústria, al madrileny Paseo de la Castellana, ha acollit durant els últims mesos una intensa activitat dels diferents lobis energètics. Unesa (grans elèctriques), Unión Fotovoltaica, Asociación Eólica i Protermosolar són algunes de les entitats interessades a fer-se escoltar.

Les cinc grans elèctriques (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC i E.ON) demanaven que les renovables entressin a finançar el dèficit tarifari, mentre que els promotors d'energies netes carregaven contra els elevats beneficis de les elèctriques. Les principals empreses de renovables a Espanya són Acciona, Abengoa i ACS.

Per finançar el dèficit tarifari, el govern espanyol va dissenyar un sistema de titulització segons el qual s'emeten bons amb l'aval de l'Estat. El dèficit actual està repartit en la següent proporció: Endesa (en un 44,16%), Iberdrola (35,01%), Gas Natural (13,75%), HC (6,08%) i E.ON (0,91%).

En començar a transcendir els detalls de l'esborrany de la reforma energètica, tant les elèctriques convencionals com els promotors de renovables se sentien els més afectats. Les cinc grans elèctriques calculen que patiran una retallada del seu benefici de 2.000 milions anuals, dos terços dels seus guanys el 2011. Segons Unesa, algunes centrals es veurien obligades a tancar i algunes noves inversions estarien en risc.

Batalla legal

Altres, com els promotors fotovoltaics, alerten que hi ha en joc crèdits ja concedits per valor de 15.000 milions i vaticinen una batalla legal. En resum, un reguitzell d'advertències al ministre d'Indústria per tractar de minimitzar la reforma.

De moment, ahir les empreses de l'Íbex que més van caure van ser els dos gegants de les renovables Acciona (-6,57%) i Abengoa (-6,03%).

stats