Dossier 25/07/2012

Un jutge de Figueres investiga els incendis

Un jutge de Figueres ha obert diligències per investigar els incendis de la Jonquera i de Portbou. Si es troben els culpables del foc, se'ls podria imputar un delicte d'homicidi per imprudència.

L.d-r.
2 min
Un jutge de Figueres investiga els incendis

FIGUERES.Burilles mal apagades podrien ser l'origen dels dos incendis de l'Alt Empordà -iniciats a la Jonquera i Portbou-, que han cremat 14.000 hectàrees, i que ara s'investigaran judicialment. El titular del jutjat número 6 de Figueres va decidir ahir obrir diligències per aclarir les circumstàncies en què es van originar els dos focs. Així, manté dues investigacions obertes: una per l'incendi de Portbou, que va cremar 50 hectàrees i va provocar dues víctimes mortals, i una altra pel de la Jonquera, que ja ha cremat unes 13.900 hectàrees i ha causat un mort. La quarta víctima no s'inclou a la investigació, ja que tot i que va morir d'un atac de cor per l'ensurt de l'incendi, no es pot atribuir directament al foc.

En cas que s'identifiqui la persona que va tirar la burilla, se li podrien atribuir, a banda d'un delicte d'incendi, els delictes d'homicidi per imprudència: un en el cas de la Jonquera i dos en el de Portbou. Les dues víctimes de Portbou, un pare i una filla de nacionalitat francesa, van morir diumenge en precipitar-se per un penya-segat durant l'incendi de Portbou, quan el seu vehicle es va veure atrapat a les flames a la carretera N-260. Un altre home, també de nacionalitat francesa, va morir dilluns a l'hospital. El dia abans havia estat ingressat en estat greu per haver patit cremades al 80% del cos durant les primeres hores de l'incendi.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar ahir que es farà tot el possible per identificar els responsables dels dos incendis. En el cas de Portbou, les flames es van atribuir a una burilla, mentre que en el cas del foc de la Jonquera -a la zona del Pertús- es van trobar més d'un centenar de burilles al lloc d'origen de l'incendi. A partir d'ara caldrà analitzar-ne l'ADN, tot i que serà difícil trobar dades. "Seria molta coincidència que tinguéssim les dades genètiques de la persona que va tirar la burilla a Portbou i serà difícil que trobem el responsable últim, però hi posarem tots els esforços possibles", va assenyalar Puig.

El conseller va explicar que les investigacions dels incendis forestals són lentes i va recordar que en el cas de l'incendi forestal de Rasquera, a la Ribera d'Ebre, que va cremar 3.000 hectàrees al mes de maig, es va detenir el presumpte responsable dos mesos més tard. El detingut, William C. -un ciutadà anglès de 33 anys i veí de Gandesa-, està en presó provisional com a presumpte autor de sis robatoris amb força i un furt a masies de la zona, als termes municipals de Rasquera, Ginestar i Miravet.

stats