Publicitat
Publicitat

Les mesures amb què el govern espanyol vol estalviar 62.000 milions

Mariano Rajoy va enumerar ahir al matí davant del Congrés un paquet de mesures amb què pretén, entre estalvi i recaptació, reduir 62.000 milions de dèficit en dos anys. Les mesures suposen trencar diverses promeses electorals del PP i, a part de les retallades als sous dels funcionaris i a les prestacions d'atur i una pujada de l'IVA, afecten un ampli ventall de sectors.

Pujada de l'IVA

El tipus general de l'IVA augmentarà del 18% al 21% i el tipus reduït del 8% al 10%. El govern central mantindrà el tipus superreduït, que s'aplica a productes de primera necessitat, en el 4%.

Prestacions d'atur

A partir del sisè més de prestació, els nous aturats cobraran el 50% de la prestació base en lloc del 60% actual. Per incentivar la contractació, les cotitzacions socials es reduiran en un punt anual fins al 2014.

Ajuntaments

El govern central reduirà un 30% de mitjana el nombre de regidors locals, en funció de la mida dels municipis. Limitarà el sou dels alcaldes, tancarà empreses municipals i retirarà competències als ajuntaments.

Partits polítics

El govern central reduirà un 20% les subvencions que dóna als partits polítics. Rajoy també va demanar als diputats i senadors que renunciïn a la paga extra de Nadal per donar exemple.

Pensions

Rajoy accelerarà la reforma de les pensions per allargar l'edat de jubilació fins als 67 anys, tot i que no va donar dates concretes. A més, endurirà les condicions per accedir a les prejubilacions.

Retallada als funcionaris

El govern central no abonarà la paga extra de Nadal als funcionaris. Els reduirà els dies de lliure disposició a sis i equipararà les seves condicions per incapacitat temporal amb la resta de treballadors.

Deducció en l'habitatge

Rajoy farà marxa enrere i retirarà la deducció per compra de vivenda habitual, que Zapatero ja va treure però que el PP va reintroduir tot just arribar al govern. Suposarà uns 2.500 milions més per a l'Estat.

Impostos especials

S'incrementaran els impostos mediambientals a partir del principi de "qui contamina, paga". Es tornarà a modificar el pagament fraccionat de l'impost de societats i s'incrementarà l'impost al tabac.

Sindicats

Els pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve inclouran una reducció del 20% en les subvencions als sindicats. El govern central també reduirà el nombre d'alliberats sindicals.

Reforma energètica

L'Estat intentarà eixugar el dèficit tarifari i augmentar la recaptació amb més impostos per a les energètiques. Entre d'altres, es gravarà amb impostos especials l'energia nuclear i la hidràulica.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT