Dossier 12/07/2012

Les mesures amb què el govern espanyol vol estalviar 62.000 milions

2 min

Mariano Rajoy va enumerar ahir al matí davant del Congrés un paquet de mesures amb què pretén, entre estalvi i recaptació, reduir 62.000 milions de dèficit en dos anys. Les mesures suposen trencar diverses promeses electorals del PP i, a part de les retallades als sous dels funcionaris i a les prestacions d'atur i una pujada de l'IVA, afecten un ampli ventall de sectors.

Pujada de l'IVA

El tipus general de l'IVA augmentarà del 18% al 21% i el tipus reduït del 8% al 10%. El govern central mantindrà el tipus superreduït, que s'aplica a productes de primera necessitat, en el 4%.

Prestacions d'atur

A partir del sisè més de prestació, els nous aturats cobraran el 50% de la prestació base en lloc del 60% actual. Per incentivar la contractació, les cotitzacions socials es reduiran en un punt anual fins al 2014.

Ajuntaments

El govern central reduirà un 30% de mitjana el nombre de regidors locals, en funció de la mida dels municipis. Limitarà el sou dels alcaldes, tancarà empreses municipals i retirarà competències als ajuntaments.

Partits polítics

El govern central reduirà un 20% les subvencions que dóna als partits polítics. Rajoy també va demanar als diputats i senadors que renunciïn a la paga extra de Nadal per donar exemple.

Pensions

Rajoy accelerarà la reforma de les pensions per allargar l'edat de jubilació fins als 67 anys, tot i que no va donar dates concretes. A més, endurirà les condicions per accedir a les prejubilacions.

Retallada als funcionaris

El govern central no abonarà la paga extra de Nadal als funcionaris. Els reduirà els dies de lliure disposició a sis i equipararà les seves condicions per incapacitat temporal amb la resta de treballadors.

Deducció en l'habitatge

Rajoy farà marxa enrere i retirarà la deducció per compra de vivenda habitual, que Zapatero ja va treure però que el PP va reintroduir tot just arribar al govern. Suposarà uns 2.500 milions més per a l'Estat.

Impostos especials

S'incrementaran els impostos mediambientals a partir del principi de "qui contamina, paga". Es tornarà a modificar el pagament fraccionat de l'impost de societats i s'incrementarà l'impost al tabac.

Sindicats

Els pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve inclouran una reducció del 20% en les subvencions als sindicats. El govern central també reduirà el nombre d'alliberats sindicals.

Reforma energètica

L'Estat intentarà eixugar el dèficit tarifari i augmentar la recaptació amb més impostos per a les energètiques. Entre d'altres, es gravarà amb impostos especials l'energia nuclear i la hidràulica.

stats