10/06/2012

La normalitat segons Rajoy

2 min
Mariano Rajoy va visitar la selecció espanyola la setmana passada.

"Tenen al davant un president que donarà la cara i que no s'amagarà". Qui ho deia era Mariano Rajoy, tranquil i conservador, registrador de la propietat, líder de la dreta espanyola, i l'11 de gener del 2012, quan concedia la seva primera entrevista a l'agència Efe, novíssim cap de l'executiu. Després de sis mesos de mandat en què ni la societat ni els mercats han reaccionat positivament a severes mesures com ara les reformes financeres, la del mercat laboral o les pujades d'impostos, ahir es va amagar. Va passar el que segurament serà el dia D de la legislatura en un espès silenci a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'explicació dels seus portaveus és que el president buscava sensació de normalitat (l'espanyolisme porta fatal rebre lliçons, i més si vénen de fora) i que defugia l'alarmisme. Però la seva invisibilitat va ser interpretada com un gest poc valent.

#Rajoycobarde fa fortuna

El hashtag #Rajoycobarde feia fortuna a Twitter al vespre, i el PSOE, molt poc agosarat a l'hora de demanar una comissió d'investigació sobre el forat de bancs i caixes, exigia que el president s'expliqués al Congrés. Segurament hi acabarà anant, però ahir va escapolir-se de les càmeres. Si fa o no fa el mateix que va fer al Senat fa dos mesos, quan la premsa li volia preguntar per les retallades i va girar cua. Almenys ahir ningú el va veure. Alguns analistes jutjaven que havia deixat de ser president.

Rajoy havia delegat en el tecnòcrata Luis de Guindos. Es tractava de transmetre que el suau rescat espanyol (el ministre va usar l'eufemisme "suport financer") no afectaria res que no fos la banca, però ningú és capaç d'assegurar-ho. Preguntat sobre per què Rajoy no parlava, el ministre, amb mala bava, va despatxar la periodista amb l'argument que és ell qui forma part de l'Eurogrup. Acte seguit va recordar que Rajoy va passar-se el dia reunit a la Moncloa i que sense el concurs clar del president no hi hauria "acord".

I, esclar, després d'un dia normal però intens, toca desconnectar. A la tarda Rajoy preveu ser a Gdansk (Polònia) per veure el partit de l'Eurocopa entre Espanya i Itàlia. Un portaveu va intentar capejar la indignació explicant que aprofitaria el viatge per reunir-se al descans amb el seu homòleg polonès.

Per més que no doni la cara i vulgui mantenir la "normalitat", Rajoy faria bé de no oblidar que tots els governs que han demanat un rescat han acabat rostits. I a ell el poden incinerar més de pressa del que creia malgrat els seus 183 escons. Això sí, confia que Iniesta i companyia li permetin aixecar l'Eurocopa i entretenir una mica el personal.

stats