Dossier 22/06/2012

Els països del nord s'oposen a donar més temps a Grècia

Grècia ja té govern però encara no sap si tindrà dos anys més per fer les reformes. No hi ha consens entre els països de l'euro a l'hora de flexibilitzar el calendari. Finlàndia, Àustria i Holanda s'hi oposen.

L.f.
2 min
La ministra de Finances finlandesa, Jutta Urpilainen, amb Jean-Claude Juncker.

LUXEMBURGGrècia ha format govern en un temps rècord i ho ha fet amb un executiu pro rescat europeu, però no tots els socis de l'euro estan disposats a recompensar el país hel·lè oferint-li més temps per fer les reformes exigides i reduir el dèficit públic. Amb un país asfixiat econòmicament, que fa malabarismes per complir i seguir dins de l'eurozona, i amb gran part de la població en contra de les mesures d'austeritat, la idea de flexibilitzar el calendari oferint dos anys més a Grècia per aplicar les reformes ha calat entre la majoria de capitals europees.

Però no en totes. Hi ha un nucli dur format per Àustria, Finlàndia i Holanda que ahir es va oposar clarament a fer cap concessió a Grècia. "No crec que sigui una bona idea", va assegurar ahir la ministra finlandesa de Finances, Jutta Urpilainen, fent referència a donar més temps a Grècia. Sense l'acord de tots els socis de l'euro, el calendari grec no es podrà modificar. La qüestió es tornarà a debatre en la cimera europea que es farà la setmana que ve a Brussel·les i en la pròxima reunió de ministres d'Economia de l'euro, al juliol.

Avaluar l'estat de les reformes

La troica -formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE)- enviarà dilluns una missió a Atenes per avaluar l'estat de les reformes després de mesos de paràlisi institucional al país hel·lè. A partir de l'informe que elabori la troica , els socis de l'euro tornaran a debatre com adaptar i actualitzar el pla de rescat i, sobretot, si finalment es flexibilitza el calendari. "En la reunió no hem entrat en detalls. Primer hem d'enviar una missió sobre el terreny i després ja en parlarem. Ara no té sentit que mostrem indicis sobre canvis de calendari", va explicar el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Sense entrar en polèmiques sobre la necessitat de donar dos anys més de temps a Grècia, ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va dir que confia que el nou govern grec "compleixi tots els seus compromisos".

stats