Dossier 13/07/2012

La pujada de l'impost pot fer caure el PIB turístic un 1,5%

La pujada de l'IVA del 8% al 10% per al turisme rebaixarà la facturació del sector en un 1,5%, segons Exceltur. Els inspectors d'Hisenda alerten que la mesura, "precipitada i errònia", pot afavorir el frau.

Dani Sánchez Ugart
2 min
Els empresaris del turisme van xifrar en 2.000 milions d'euros les pèrdues per l'augment.

BARCELONA.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha aconseguit una resposta gairebé unànime contra el seu anunci d'apujar l'IVA. La pràctica totalitat dels sectors econòmics i productius, així com diverses agrupacions professionals, van alçar ahir la veu contra una mesura que els inspectors d'Hisenda van titllar de "dràstica, precipitada, errònia" i amb un efecte "dramàtic" sobre el consum.

Els empresaris del turisme van traduir aquest dramatisme en xifres: un 1,5% serà l'impacte en el PIB turístic que tindrà el nou tipus impositiu, que passa del 8% al 10% per al seu sector (és a dir, s'incrementa en un 25%). El vicepresident executiu de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), José Luis Zoreda, va acusar el govern espanyol de dinamitar "un sector que fins ara podia argumentar que era la locomotora o, com a mínim, un sostenidor important per atenuar caigudes més grans" i va alertar que aquesta mesura, sumada a l'increment de taxes aeroportuàries, situa el sector molt a prop, "si no més enllà", del límit de resistència, informa Efe.

Ocupació

Exceltur no es va quedar aquí i va fer previsions també sobre altres impactes negatius de la pujada de l'impost. Es destruiran 19.000 llocs de treball en un any, la facturació caurà en més de 2.000 milions d'euros si es repercuteix la pujada al consumidor final i es generaran unes pèrdues directes de 103 milions d'euros per als empresaris que hagin venut paquets de vacances amb preus tancats a l'estranger.

A més de criticar l'impacte en el consum que tindrà la mesura, l'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) va alertar que una pujada de l'IVA d'aquesta magnitud, en un moment en què la consciència fiscal dels contribuents està sota mínims i quan s'acaba de posar en marxa una amnistia fiscal, pot ocasionar un augment del frau: que algunes empreses optin per cobrar l'IVA, amb els nous tipus, però que després no ho declarin.

La Sirena, Mango, Inditex i Pronovias, entre altres empreses, van afanyar-se a aclarir que no repercutiran la pujada de l'IVA en els seus clients, sinó que l'assumiran a costa dels seus beneficis.

Altres sectors, però, que treballen amb marges més estrets, com la cadena de supermercats Bon Preu, van admetre que no tindrien més remei que repercutir-la. El sector del taxi, per la seva banda, va anunciar que no aplicaria l'increment el 2012, però sí de cara a l'any que ve.

stats