DÈFICIT PÚBLIC, EL RISC SOCIAL D'UN NOU AJUST
Dossier 09/12/2012

A punt per sortir al carrer

La nova retallada pot dur de bracet un rellançament de les mobilitzacions dels diversos col·lectius que ja s'han vist afectats pels ajustos en els últims dos anys

3 min
Manifestació contra l'austeritat.

Pendents de les privatitzacions

Els ajustos en la despesa pública que s'han fet fins ara han afectat especialment el sector sanitari, amb la reducció de l'activitat als ambulatoris i als hospitals i l'augment de les llistes d'espera com a conseqüències més visibles. Les noves retallades anunciades, tot i no saber-se com repercutiran a cada sector, han provocat que els membres del comitè d'empresa de l'Hospital de Sant Pau hagin començat un tancament indefinit com a mesura de protesta, al qual han convidat els treballadors d'altres centres.

Els hospitals poden tornar a ser l'escenari de mobilitzacions si es produeixen privatitzacions, una possibilitat de la qual el sector està molt pendent. A més, la plataforma Dempeus per la Salut Pública exigeix que es torni a crear la comissió d'investigació sobre les suposades irregularitats en la sanitat, que es va suspendre amb el final precipitat de la legislatura, quan tot just havia aprovat la llista de compareixents. Entre els citats hi havia l'actual conseller, Boi Ruiz.

Ànims encesos per la paga de Nadal

Les nòmines dels treballadors públics de tots els sectors han anat patint retallades durant els últims dos anys, en què han protagonitzat diverses manifestacions multitudinàries contra aquestes i altres mesures, com les que afectaven els seus drets laborals. Pel pes que té el col·lectiu en la despesa pública, és previsible que es torni a veure afectat per les noves retallades. L'acumulació de greuges pot fer que les protestes tornin encara amb més força. La supressió de la paga extra de Nadal ha encès els ànims al sector, especialment entre els treballadors dels transports públics de Barcelona, que s'han fet sentir amb diverses aturades.

La marea groga que pot ser un tsunami

El curs escolar va començar fa tres mesos amb 20.000 alumnes més i 1.700 mestres menys, cosa que va posar en peu de guerra els sindicats de mestres, les associacions d'estudiants i les associacions de famílies. Els tres col·lectius, que han convertit una samarreta groga en el símbol contra les retallades al sector, ja van prometre llavors que aquest curs estaria ple de mobilitzacions. Una declaració d'intencions que pot anar encara més lluny si la nova retallada anunciada afecta l'escola pública. La polèmica reforma educativa impulsada pel govern espanyol, que afavoreix la concertada, pot acabar d'encendre els defensors de la pública.

Escanyats per l'augment de taxes

Una protesta universitària es va convertir, al febrer, en l'excusa perquè una minoria violenta provoqués incidents al centre de Barcelona. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública es va desmarcar dels incidents i va afirmar que no coneixia els violents, però els ànims del sector universitari fa temps que estan encesos. El professorat i el personal administratiu fa molt que pateixen retallades en les seves condicions laborals, i els estudiants s'hi han sumat aquest curs pel dràstic increment de les taxes universitàries, que consideren que els escanyen econòmicament.

Qualsevol mesura que empitjori la seva situació provocarà noves protestes. A la memòria hi ha les protestes de fa uns anys contra l'anomenat pla de Bolonya. Durant molts mesos el funcionament de les universitats es va veure alterat per les ocupacions de moltes facultats. Tot i la contundència de la reivindicació, els estudiants no van aconseguir canvis significatius en l'aplicació del pla.

De la inversió als impagaments

Les entitats socials van demanar a tots els partits que es presentaven a les eleccions que prioritzessin la inversió en polítiques socials, cosa que han trobat a faltar en l'última legislatura. Les retallades pressupostàries i els canvis en programes com la renda mínima d'inserció han estat les mesures que han provocat més indignació al sector, juntament amb els impagaments dels concerts, que també han afectat, encara que de manera menys dura, la sanitat concertada i l'ensenyament concertat. El deute acumulat fa que hi hagi algunes entitats que gestionen residències de gent gran que estan al límit del tancament per dificultats econòmiques.

Preocupats per la integració

Un altre col·lectiu perjudicat i que s'ha mobilitzat per defensar els seus drets en els últims mesos ha estat el dels discapacitats, que aquesta mateixa setmana han protagonitzat una multitudinària concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Més de 50.000 persones van participar en una protesta contra les retallades al sector, que asseguren que han suposat una reducció del voltant del 40% de les subvencions i han posat en perill la integració social i laboral d'aquestes persones.

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, es va encarregar de recordar, l'endemà mateix, que és la Generalitat qui té deutes amb el sector. Una de les mesures que ha perjudicat més els discapacitats, però, ha estat la reforma de la llei de la dependència que va impulsar el govern espanyol abans de l'estiu. L'increment del copagament i l'ampliació del període per tramitar l'expedient de l'usuari sense generar retroactivitat en van ser els aspectes més criticats.

stats