Dossier 13/07/2012

Una quarta part de l'ajut bancari anirà a finançar els 'bancs dolents'

T.g.
1 min
Christine Lagarde i Jan Kess de Jager.

BARCELONA.L'eurozona entregarà a Espanya els ajuts a la banca espanyola en quatre trams pendents. Dels 100.000 milions fixats com a màxim, uns 25.000 milions, una quarta part, es destinaran a finançar els bancs dolents que formaran els bancs, i que serviran per concentrar els actius immobiliaris que no es venen. De fet, el percentatge que es dedicarà a netejar el sector serà més elevat perquè és possible que al final s'utilitzi una quantitat inferior als 100.000 milions de límit.

Tal com estava previst, la primera bestreta de 30.000 milions arribarà a finals d'aquest mes. Segons un document del Fons Europeu d'Estabilitat (FEEF) publicat pel govern holandès, el segon tram dels ajuts constarà de 25.000 milions, i seran dipositats directament al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) al novembre.

Precisament, el Parlament d'Holanda va aprovar ahir aportar la seva part al programa de rescat bancari espanyol. En el debat previ a la votació, el ministre de Finances, Jan Kess de Jager, va revelar que els directius dels bancs espanyols que rebin ajuts cobraran un màxim de 300.000 euros anuals. Al febrer el consell de ministres espanyol ja va aprovar la rebaixa dels sous a la mateixa quantitat per a les entitats intervingudes i de fins a 600.000 euros en les que havien rebut diners públics del FROB, com era el cas de Bankia, per exemple. Ara falta per concretar si aquest últim límit es tornarà a retallar.

D'altra banda, el president de NovaGalicia, José María Castellano, va demanar ahir perdó per errors en la gestió de l'antiga caixa gallega, referint-se a la venda de participacions preferents. Castellano va afegir que demanarà ajuts per valor de 6.000 milions.

stats